Hlavní obsah

Rusko začíná mít rysy diktatury, píše The Economist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po invazi na Ukrajinu se situace s demokracií v Rusku výrazně zhoršila, země získává charakteristické rysy diktatury, píše se v britském časopise The Economist. List se odkazuje se na každoroční analýzu organizace Economist Intelligence Unit (EIU), která je světově respektovaným vydavatelem analýz 200 zemí světa.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Po invazi na Ukrajinu vykázaly demokratické ukazatele v Ruské federaci nejprudší pokles ze všech zemí světa. Rusko je již dlouho na trajektorii odklonu od demokracie a nyní získává mnoho charakteristických rysů diktatury,“ uvádí zpráva analytiků.

Poukazují na to, že ruské úřady začaly provádět bezprecedentní represe proti médiím a opozici poté, co Vladimir Putin zahájil na Ukrajině válečný konflikt.

Podle analytiků žije v demokracii pouze 45,3 procenta světové populace, 36,9 procenta populace žije pod autoritářskou vládou (většinou v Rusku a Číně). V úplné demokracii žije necelých osm procent populace, píše časopis.

Zlepšení, respektive zařazení do sekce „pozitivní trendy“ analytici zaznamenali u Chile, Francie a Španělska. Tyto země se totiž z kategorie „nedokonalé demokracie“ dostaly do kategorie „plné demokracie“. Důvodem bylo především zrušení přísných koronavirových opatření, která omezovala svobodu občanů.

Putin plánuje novou ofenzivu a připravuje se na roky války, píše Bloomberg

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám