Hlavní obsah

Další lež. Ruská TV vydává smrtící útok v Umani za ukrajinské ostřelování úplně jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní televize Rossija 1 informovala, že ukrajinské síly v noci na sobotu ostřelovaly některé oblasti na Donbasu. Doložila to přitom záběry zničeného devítipatrového domu v Umani ve střední části Ukrajiny, v jehož troskách po ruském ostřelování našlo smrt nejméně 23 lidí, z toho pět dětí.

Porovnání záběrů z ruské televize a záběrů agentury Reuters z UkrajinyVideo: Julia Davis/Russian Media Monitor , Novinky/Reuters

 
Článek

Moderátor ruské televize konkrétně informoval, že pod palbou se ocitly obce Nikolske, Jakovlivka, Jasinuvata v tzv. Doněcké lidové republice a že za posledních 24 hodin ukrajinské síly vypálily na její území celkem 260 projektilů.

Vzápětí se na obrazovce objevily záběry známé už z předchozího dne z ukrajinské Umaně, kde raketa zničila celý blok domu nad jedním z vchodů, přičemž v této části budovy žilo asi sto lidí. Úder na Umaň byl součástí vlny ruských útoků na ukrajinská města a obce.

Vzdálenost mezi obcí Nikolske, o které ruská státní televize hovoří, a Umaní je přitom zhruba 650 kilometrů.

Zemřelo nejméně pět dětí

Zpráva působí cynicky v kontextu ničivé síly ruského útoku. Ruská raketa s plochou dráhou doletu zasáhla devítipatrový dům. Zničeno bylo 27 bytů ze 46. Celkem bylo při náletu poškozeno deset paneláků a zničeno nebo poškozeno 33 vozidel, která u nich stála.

V domě zemřelo nejméně 23 lidí, z toho 5 dětí ve věku od 1,5 roku do 16 let. Ruské ministerstvo obrany i tentokrát tvrdilo, že útočilo na vojenské cíle.

Ruský útok na panelák v Umani: Mrtvých je 23, z toho pět dětí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám