Hlavní obsah

Rumunsko hlásí čtyři nové případy ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

V rumunské deltě Dunaje byly zaznamenány čtyři nové případy ptačí chřipky. Testy u čtyř slepic uhynulých ve vsi Caraorman prokázaly přítomnost viru typu H5 ptačí chřipky. Vzorky byly zaslány na další rozbory do laboratoře ve Velké Británii, kde by se mělo zjistit, zda jde o člověku nebezpečný kmen H5N1.

Článek

Ten si v Asii a Evropě vyžádal vybití miliónů kusů drůbeže a v jihovýchodní Asii zabil také více než 60 lidí. Panují obavy, že by mohl zmutovat a přenášet se snadno z člověka na člověka.

Za humny Evropské unie se nebezpečný kmen poprvé objevil minulý měsíc právě v rumunské deltě Dunaje jak u drůbeže, tak u stěhovavých ptáků, kteří tu odpočívají při svých tazích na jih. Kvůli ptačí chřipce zde bylo vybito 22 000 kusů drůbeže a Rumunsko zahájilo masivní desinfekční akce. Virus se vyskytl také v Turecku a Chorvatsku, v Itálii byla minulý týden zjištěna méně infekční varianta viru H5N1.

Mluvčí rumunské veterinární správy Alina Moneaová sdělila, že vesnice Caraorman, která není dostupná po silnici, bude dána do karantény a vybito bude 2000 kusů drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rumunsku další potvrzená ptačí chřipka

Na severovýchodě Rumunska u Moldavských hranic byla u mrtvé volavky prokázána nákaza virem H5N1. Podle pátečních informací z rumunského ministerstva...

Výběr článků

Načítám