Hlavní obsah

Rumsfeld: Bin Ládin nevelí al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve středu vyjádřil pochybnosti, že Usáma bin Ládin ještě řídí teroristickou síť al-Kajdá. Při své návštěvě v Pákistánu uvedl, že se domnívá, že se zřejmě skrývá v horách na afghánsko-pákistánských hranicích.

Článek

"Jestliže je naživu a pracuje, tak asi věnuje většinu svého času tomu, aby se vyhnul dopadení. Pochybuji, že je schopen efektivně vést operace al-Kajdá na celém světě., ale mohu se mýlit," vysvětlil Rumsfeld, proč si myslí, že už neřídí al-Kajdá. "Je zajímavé, že jsme o něm neslyšeli skoro rok," dodal.

Podobný názor vyjádřil už 12. prosince americký velvyslanec v Pákistánu Ryan Crocker. Podle něj nemůže bin Ládin komunikovat se svými stoupenci, protože se s největší pravděpodobností ukrývá ve velmi odlehlé oblasti.

Crocker na setkání s předními pákistánskými novináři rovněž vyjádřil pochyby, že by al-Kajdá řídl Egypťan Ajmán Zavahrí. Západní rozvědky již dlouho tvrdí, že bin Ládin je spíš inspirující postavou a řízení teroristických útoků je záležitostí jeho podřízených.

Podle Rumsfelda přesto Spojené státy nadále pokračují v honu na bin Ládina. Rumsfeld také ocenil pomoc, kterou USA poskytuje v pátrání Pákistán. 

Reklama

Výběr článků

Načítám