Hlavní obsah

Rozvodněné řeky na Slovensku klesají

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Povodňová situace se na východním Slovensku v noci na neděli uklidnila. Hladiny řek klesají a na mnoha místech už byl odvolán nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Škody přesahují desítky miliónů korun. Postiženy byly stovky obcí. Naději všem postiženým dává předpověď počasí - pršet by už nemělo.

Foto: Petr Pavelka

Kino PB - nyní

Článek

V sobotu pozdě večer záchranáři evakuovali asi 150 lidí z obcí Hradišťská Možva, Bracovce, Markovce, Kačanov a Malčice v okolí řeky Ondavy, na níž se včera dopoledne protrhla hráz.

Otvor se vytvořil v sobotu po deváté hodině ranní. Vytékající voda se rozlila do šířky dvou kilometrů a dotekla do patnáctikilometrové dálky.

Zaplavená půda i silnice

Podél Ondavy voda zaplavila asi 500 hektarů zemědělské půdy a také nízko položené silniční komunikace.

Nicméně i v těchto místech už byl zaznamenán pokles hladiny a příslušníci hasičského záchranného sboru byli vyzváni k pomoci při likvidaci následků záplav.

"Třetí stupeň povodňové aktivity byl odvolán na místních potocích v jedenácti obcích okresu Spišská Nová Ves a podstatné zlepšení jsme zaznamenali také na řekách Hornád a Torysa," řekl pracovník odboru krizového řízení Krajského úřadu v Košicích Ján Baran.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení, ale zatím stále trvá na soutoku řek Torysa a Hornád až k maďarským hranicím, a to i přesto, že hladina i zde v noci klesla o 70 centimetrů.  

Štěstí v neštěstí

Vodohospodáři vše označili za štěstí v neštěstí - hráz povolila na levém břehu, od něhož jsou obce dost vzdáleny.

"Kdyby se protrhla na pravém břehu, bylo by ohroženo město Trebišov," poznamenal Ondrej Handzok ze Slovenského vodohospodářského podniku v Košicích.

Přesto však obvodní krizový štáb v Michalovcích musel včera vpodvečer nařídit evakuaci asi 150 lidí z obce Hradišťská Možva, která se nachází nejblíže toku Ondavy.

Prezident Ivan Gašparovič už v pátek požádal vládu na urychlené uvolnění finančních prostředků na pomoc východnímu Slovensku, které už několik dní bojuje s povodněmi.

Podle předpovědí meteorologů by v následujících dnech už nemělo pršet.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám