Hlavní obsah

Ropná skvrna z lodi potopené u Tobaga se šíří karibskou oblastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani devět dní poté, co byla poprvé zpozorována ropa unikající z lodi, která se potopila u souostroví Trinidad a Tobago, se nedaří únik zastavit. Ropná skvrna se dál šíří a vyvolává obavy zemí v oblasti, včetně Venezuely či ostrovního státu Grenada. Ropa už zamořila část pobřeží ostrova Tobago, kde narušila turistický a rybářský průmysl, napsala dnes agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry lodě potopené u Tobaga

Článek

Vláda Trinidadu a Tobaga uvedla, že za únik je zodpovědný nákladní člun tažený remorkérem, který se z neznámých příčin převrátil. Kolem nehody je řada nejasností, není známo, o jaký typ unikající ropy jde, kam loď mířila, kdo byl jejím majitelem, ani kam se poděli členové posádky.

Ropná skvrna už se rozšířila na vzdálenost asi 144 kilometrů do Karibského moře a postupuje rychlostí 14 kilometrů za hodinu. Předpokládá se, že nákladní člun mohl vézt až 35 000 barelů paliva.

Tobago je oblíbenou turistickou destinací a oficiální činitelé mají obavy, jak únik ovlivní turistický ruch. Několik pláží a golfových resortů, kam obvykle jezdí zahraniční turisté, už muselo kvůli znečištění uzavřít přístup k oceánu.

Foto: Stringer, Reuters

Znečištěné pobřeží Tobaga

Foto: Office Of The Chief Secretary -, Reuters

Potopená loď na snímku z 10. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám