Hlavní obsah

Riceová a Straw přijeli do Iráku urychlit vznik vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová a šéf britské diplomacie Jack Straw v neděli neočekávaně přicestovali do Iráku s cílem povzbudit tamní politiky, aby urychleně zformovali novou vládu. Tři a půl měsíce po prosincových parlamentních volbách jejich snahy ale váznou na neshodách kolem obsazení funkce premiéra.

Článek

Oba ministři v sobotu připustili, že bezpečnostní situace se v Iráku tři roky po invazi nezlepšila podle původních představ. Shodli se ale na tom, že svržení režimu Saddáma Husajna a nastolení demokracie by nebylo bez války možné.

Riceová a Straw oficiálně odmítli komentovat rostoucí odpor uvnitř šíitské koalice Sjednocené irácké spojenectví (UIA) i ostatních parlamentních frakcí vůči nominaci premiéra Ibráhíma Džaafarího na další funkční období. Soukromě nicméně vyjádřili pochybnosti o tom, zda Džaafarí je schopen sjednotit a vést Iráčany.

Podle Strawa uznají Británie a USA kohokoli, kdo bude do čela vlády vybrán. Iráčtí představitelé by si prý ale měli již pospíšit. Zároveň ovšem Straw a Riceová zdůraznili, že se nijak nevměšují do irácké politiky a nestanovují žádné lhůty. Oba ministři se setkali s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním, který je seznámil se současným stavem jednání. Poté hovořili s premiérem Džaafarím a pak také s šéfem Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku (SCIRI) Abdalem Azízem Hakímem a jeho zástupcem, dosavadním viceprezidentem Ádilem Abdalem Mahdím.

Právě Mahdí při hlasování uvnitř UIA, jehož je SCIRI členem, v únoru prohrál v souboji s Džaafarím o premiérské křeslo. V SCIRI se od soboty začaly množit výzvy, aby Džaafarí odstoupil. To může naznačovat, že se stále více šíitských politiků obrací proti premiérovi. Tento postoj už podporuje minimálně 60 procent koaličních poslanců. Džaafarí ale zatím odmítá odstoupit.

Násilí nekončí

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí vyjádřil obavy, že průtahy při výběru vlády přinesou ještě větší krveprolití, než dosud. Popřel ale, že by v zemi již fakticky zuřila válka. Upozornil, že pokračující násilnosti jsou jen v určitých lokalitách, a ne na celonárodní úrovni. Podle agentur kritici vyčítají administrativě prezidenta George Bushe, že tři roky po invazi nezvládá vývoj v Iráku.

Pokračuje násilí a četné akce povstalců prý dokazují, že situaci nemají pod kontrolou ani Spojené státy ani vznikající místní úřady a vláda. V listopadu se konají volby do amerického Kongresu a americká vláda by prý ráda ukázala pokrok v Iráku a závazně slíbila zahájení stahování vojáků do vlasti. Kvůli pokračující nestabilitě dalo například Japonsko najevo záměr odložit odvolání svých vojáků ze země.

Riceová v sobotu připustila, že Spojené státy se dopustily v Iráku "tisíců taktických omylů", ale svržení režimu Saddáma Husajna a nastolování demokracie v této zemi označila za správné. Straw souhlasil, že "všechno se neodehrávalo tak, jak se očekávalo". "Bez vojenské akce by se nikdy nepodařilo uvolnit cestu silám demokracie, a to nejen v Iráku, nýbrž na celém Blízkém východě," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám