Hlavní obsah

Řešením nelegální migrace je podle V4 ochrana vnější hranice Schengenu

Zástupci ministerstev vnitra Visegrádské čtyřky se shodli, že nejúčinnější ochranou před nelegální migrací je ochrana vnější hranice Schengenu. Po pondělním jednání zástupců České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska ve slovenském Pezinku to uvedl tamní ministr vnitra Roman Mikulec.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec

Článek

„K tomuto úsilí je potřebné, aby se přidaly i ostatní země,“ řekl Mikulec, který připustil, že v případě zopakování migrační vlny by po vzájemné dohodě opět mohla být zavedena omezení na hranicích. „Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. Na jaře vlna opět může přijít,“ dodal Mikulec.

Slovenský ministr vyzval k vyřešení problému s běženci ze Sýrie a Afghánistánu, které v současnosti nelze vracet z Evropské unie zpět do vlasti.

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér v souvislosti s nelegální migrací poděkoval České republice a Slovensku za pomoc při ochraně hranice se Srbskem.

„Tito policisté nechrání jen hranice Maďarska, ale také vnější hranice Schengenu, takže i Slovensko, Českou republiku, Rakousko a Polsko,“ dodal Pintér.

Maďarský ministr vnitra zdůraznil, že v maďarských věznicích je v současnosti přes 2000 převaděčů.

Náměstek českého ministra vnitra Radek Kaňa uvedl, že prioritou je, aby uprchlíci zůstali v těch státech, odkud přichází.

„Aby se země V4 nestaly nějakým cedníkem, přes který proudí dál. Chceme být silným hlasem v Bruselu, aby se Brusel musel věnovat i tomuto tématu, které pro nás není zanedbatelné,“ řekl Kaňa.

V Německu tiká časovaná bomba: Příliv migrantů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám