Hlavní obsah

Řecký expremiér Tsipras po drtivé volební porážce končí v čele své levicové strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý řecký premiér Alexis Tsipras po více než deseti letech končí ve funkci předsedy levicové strany SYRIZA. Odchod z funkce oznámil v reakci na debakl svého opozičního uskupení v nedávných parlamentních volbách.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Alexis Tsipras oznamuje odchod z čela své strany.

Článek

„Jedna kapitola naší strany se uzavírá a musí se otevřít další. Cesta, kterou jsme společně podnikli, byla nebezpečná, plná nástrah, ale vzrušující,“ prohlásil Tsipras podle listu Le Monde s tím, že v příštích volbách šéfa strany už nebude kandidovat.

V politice ale zůstává. „Ať to zní jakkoli paradoxně, špatný volební výsledek může být pro SYRIZA novým začátkem,“ dodal Tsipras, jenž stál v čele dvou řeckých vlád. Bylo to v letech 2015 až 2019, tedy v době, kdy se Řecko potýkalo s důsledky hluboké ekonomické krize.

SYRIZA v nedávných volbách utrpěla drtivou porážku, když v 300členném parlamentu získala jen 48 mandátů oproti dosavadním 86. Jasným vítězem se opět stala konzervativní Nová demokracie (ND) premiéra Kyriakose Mitsotakise, která bude mít nově 158 poslanců.

SYRIZA má podle médií několik známých a oblíbených politiků, žádný z nich se ale na nástupnictví po 48letém Tsiprasovi vysloveně nepřipravoval. Je prý proto možné, že mnozí členové strany budou na Tsiprase naléhat, aby na předsednictví ve straně znovu kandidoval.

Mitsotakis si drtivým triumfem v řeckých parlamentních volbách zajistil druhý mandát

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám