Hlavní obsah

RB OSN schválila rezoluci k Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednomyslně schválila americký návrh rezoluce o Iráku. Dokument stanovuje další postup v otázce správy země a žádá další státy o poskytnutí vojáků a financí na obnovu Iráku. Francie, Německo a Rusko již odpoledne ústy německého kancléře Gerharda Schrödera oznámily, že přes výhrady k textu nakonec rezoluci podpoří.

Článek

Pro návrh nakonec hlasovalo všech 15 členů Rady. Poté, co trojice rebelských států oznámila odhodlání zvednout ruku pro rezoluci, připojila se k nim i Sýrie, která původně rovněž tuto verzi dokumentu odmítala. Výsledek hlasování lze chápat jako vítězství USA, které usilovaly o mezinárodní souhlas s okupací Iráku.

Schröder: nejdůležitější je jednota RB OSN

"Je v zájmu všech, aby Rada bezpečnosti zůstala jednotná vzhledem k vážné mezinárodní situaci," řekl Schröder v Bruselu na summitu EU poté, co spolu s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem telefonicky hovořili s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem.

Německo, Francie a Rusko se rozhodly nakonec rezoluci podpořit, ovšem s tím, že neposkytnou Američanům v Bagdádu další vojenskou nebo jinou pomoc, neboť ani nová verze dokumentu plně neodpovídá situaci.

Trio rebelů vydá společné prohlášení

Podle Schrödera všichni tři političtí vůdci, kteří vystupovali proti úderu na Irák, mají nadále pochyby ohledně nové rezoluce, ale nakonec se rozhodli ji podpořit. Trio hodlá v OSN vydat společného prohlášení o tom, že schválená verze rezoluce není pro současnou složitou situaci v Iráku dostatečná.

Americký návrh rezoluce počítá s postupným předáváním pravomocí poválečné prozatímní vládě, nestanoví ale žádný časový harmonogram. Kromě toho Spojené státy trvají na svém stanovisku, že si ponechají vrchní velení v Iráku.

Villepin: rezoluce jde správným směrem

Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin odpoledne připomněl, že Francie, Německo a Rusko podaly celou řadu připomínek, z nichž pouze některé byly do odsouhlaseného amerického návrhu rezoluce zapracovány. Nejzávažnějším požadavkem bylo stanovení přesného termínu předání správy Iráku jeho lidu a silnější roli OSN a jeho šéfa Kofiho Annana. "Americký návrh nejde tak daleko, jak bychom rádi ... ale je krokem správným směrem," řekl Villepin.

Rezoluce má pomoci sehnat peníze

Washington doufá, že nová rezoluce usnadní shánění potřebných miliard dolarů pro Irák na mezinárodní konferenci o obnově této arabské země, která se koná příští týden v Madridu.

Villepin však již upozornil, že Francie nemá v úmyslu poskytnout žádné další prostředky na snahy o rekonstrukci Iráku. Evropská komise už přislíbila 200 miliónů euro ze společného rozpočtu Evropské unie, jehož hlavními přispěvateli jsou právě Francie a Německo.

Český premiér Vladimír Špidla na okraj summitu řekl, že ČR rezoluci podporuje jednoznačně.

Reklama

Výběr článků

Načítám