Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se vrací k Zemi

– HOUSTON

Americký raketoplán Discovery se krátce po poledni po devíti dnech působení ve vesmíru odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a vydal se na zpáteční cestu k Zemi. Oznámilo to řídící středisko kosmických letů v texaském Houstonu. Přistání raketoplánu je plánováno na pondělí ve 15:14 SELČ.

Článek

Kosmonauti se rozloučili se svými kolegy z ISS a uzavřeli spojovací vyrovnávací komory oddělující raketoplán od ISS. Poté podle plánu zahájili odpoutávací manévr. Na Zemi se vrací ale jen šestičlenná posádka, protože sedmý kosmonaut, Němec Thomas Reiter, zůstane půl roku na orbitální stanici ISS.

Předtím ještě posádka podrobila raketoplán závěrečné inspekci, aby se ujistila, že loď je připravena na bezpečný návrat. Tepelné štíty jsou podle všech zjištění zcela v pořádku. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) inspekce nařídil v zájmu jistoty, že se nebude opakovat tragédie raketoplánu Columbia z února roku 2003.

Mise Discovery byla od zkázy stroje Columbia teprve druhým startem amerického raketoplánu. Kromě rozsáhlých bezpečnostních inspekcí se zaměřila na testování technologií pro opravy žáruvzdorného pláště. Dva američtí kosmonauti proto podnikli tři výstupy do volného kosmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám