Hlavní obsah

Putin nechal Prigožina ještě dva měsíce běhat. Po vyšetřování Surovikina jej už nepotřeboval, míní ruská aktivistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin se ještě dva měsíce po červnové vzpouře mohl volně pohybovat a zahynul pouhý den poté, co byl z funkce šéfa vzdušných a kosmických sil sesazen generál Sergej Surovikin. Podle zakladatelky nevládní organizace „Rusko za mřížemi“ Olgy Romanovové to vše spolu souvisí.

Foto: Profimedia.cz

Ruská lidskoprávní aktivistka Olga Romanovová

Článek

„Nebyla to žádná náhoda, že Prigožin a jeho lidé zemřeli zrovna den poté, co byl vyhozen generál Sergej Surovikin,“ řekla německému deníku Bild Romanovová, ochránkyně lidských práv, která se už dlouhá léta ve své vlasti věnuje lidem odsouzeným v trestních kauzách.

Kreml podle ní vedl vyšetřování proti Surovikinovi a dalším generálům, kteří se možná podíleli na puči. Během nich prý ještě nechtěli Prigožina zabít, aby výsledky šetření neohrozili.

„Příliš brzká smrt šéfa Wagnerovy skupiny by odradila (vyslýchané) lidi vypovídat, a odhalit tak další vazby uvnitř armády. Vyhození Surovikina ale znamenalo, že vyšetřování skončilo. A to byl pro Prigožina rozsudek smrti. Už jej nepotřebovali,“ řekla dále Romanovová.

Putin se s Prigožinem znali od 90. let minulého století, kdy byl dnešní ruský prezident místostarostou Petrohradu. „Prigožin o něm hodně věděl. Je pravděpodobné, že měl na něj nějaké kompromitující materiály,“ uvedla Romanovová.

To bylo podle ní i důvodem, proč si Prigožin myslel, že má jakousi pojistku proti smrti. Ruské tajné službě se ale zřejmě podařilo tyto materiály najít, dodala.

Kromě toho Prigožin doufal, že může být Kremlu ještě užitečný svými aktivitami v Africe, domnívá se Romanovová s tím, že Prigožinova smrt nyní stabilizovala Putinovu pozici.

Generál Surovikin podle amerických médií o vzpouře Prigožinových žoldáků dopředu věděl nebo mohl být i součástí této organizace. Na veřejnosti se naposledy objevil 24. června v den puče.

Generál Surovikin jako velitel ruského letectva končí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám