Hlavní obsah

Půl roku po tsunami Asie stále volá o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

V neděli uplynulo půl roku od ničivé přírodní katastrofy, která zasáhla jihovýchodní Asii. Po úderu vlny tsunami, která byla následkem silného zemětřesení, přišlo o život asi 228 tisíc osob. Do postižených oblastí začala krátce po neštěstí proudit humanitární a finanční pomoc, dosud je však asi 1,7 miliónu lidí bez střechy nad hlavou.

Článek

Lidé si dnes v postižených oblastech připomínají šest měsíců od události, která otřásla celým světem. Na mnohých místech se konají pietní akty.

Tsunami postihla celkem třináct zemí, z nichž nejvíce Indonésii, dále Srí Lanku a Thajsko. Kromě obětí na životech bylo zraněno asi půl miliónu osob. Mezi oběťmi bylo také šest Čechů, jejichž smrt byla potvrzena, další dva čeští občané se dosud pohřešují.

Dárci z celého světa se zmobilizovali, celkem přislíbili 6,7 miliardy dolarů. Jen 2,837 miliardy dolarů z toho bylo již odesláno či závazně nasmlouváno. Do zdevastovaných oblastí proudí kromě materiální a finanční pomoci také lékaři a psychologové. Škoda po tsunami se odhaduje na 11,5 miliardy dolarů.

Asie však pomoc potřebuje i nadále, svědčí o tom například 1,7 miliónu lidí bez střechy nad hlavou. Mnozí další se nemohou dodnes s následky vypořádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám