Hlavní obsah

Protiteroristický plán Heathrow nalezen pohozený na silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ztracené tajné policejní dokumenty k protiteroristickým opatřením na londýnském letišti Heathrow byly nalezeny na silnici. Napsal to v pondělí deník The Sun. Spis o 62 stranách obsahoval mj. informace o vysoce pravděpodobných plánech teroristické sítě al-Kajdá na použití protiletadlových střel.

Foto: Věra Stojarová
Článek

List tvrdí, že v dokumentech byly zaneseny i údaje o policejním dohledu v Heathrow, únikových cestách, evakuačních plánech a o nasazování ostřelovačů na střechách letištních budov.

Začalo vyšetřování

Dokumenty našel nejmenovaný řidič nedaleko londýnského letiště, jen čtyři sta metrů od Terminálu 4. Ihned papíry odevzdal úřadům.

"Zastavil jsem u benzínové stanice a na vozovce uviděl ty papíry. Na deskách byl znak Metropolitní policie a slovo: Tajné," popsal deníku moment překvapení nálezce - uznávaný obchodník. "Když jsem se začetl, nevěřil jsem. Je to přesně druh informací, o nichž teroristé sní," dodal.

"Každé narušení bezpečnosti bereme nanejvýš vážně," řekla k případu policejní mluvčí. Ve věci ztráty dokumentů bylo v neděli zahájeno interní vyšetřování.

Nebezpečné detaily

Podle britského listu podklady obsahovaly rovněž podrobné mapy a fotografie, včetně leteckých a družicových snímků. V jedné pasáži se údajně hovoří o zóně poblíž letiště, která je ideální pro teroristický útok.

"Tato lokalita se skvěle hodí pro útok na odlétající letouny," citoval The Sun z tajného textu s datací 26. června 2004.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám