Hlavní obsah

Přizná se k vraždě 48 žen, aby unikl popravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Čtyřiapadesátiletý Američan Gary Leon Ridgway, který byl zatčen pro podezření ze zabití sedmi žen, je ochoten přiznat se k zavraždění 48 žen. Přiznání by bylo součástí dohody, která má umožnit obviněnému vyváznout bez trestu smrti. S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování to uvedla na svých internetových stránkách americká televizní stanice CNN.

Článek

Ridgway byl zatčen v listopadu 2001, ale teprve v posledních měsících začal spolupracovat s úřady a navedl je k ukrytým ostatkům obětí. Příští týden prý u soudu přizná 48 vražd výměnou za shovívavější rozsudek. Ženy byly prý zavražděny v období od začátku osmdesátých let do roku 1998 především v oblasti Seattlu.

Čtyřicet dva z nich je na seznamu obětí připisovaných vrahovi od Zelené řeky (Green River Killer),  jak je Ridgway nazýván podle místa, kde byla objevena první oběť. Podle nejmenovaného zdroje se však do středy ještě může počet obětí změnit.

.:ANKETA:
Je morální, aby se vrahovi snížil trest po přiznání k dalším vraždám? Hlasujte na konci článku

Advokáti i vyšetřovatelé mlčí

Ridgwayovi advokáti se podle CNN odmítli k případné dohodě vyjádřit, ale její možnost nepopřeli. Citovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, televizi sdělil, že obviněnému bylo za objasnění všech činů slíbeno doživotí. Stejně tak se do středy odmítla vyjádřit i mluvčí týmu vyšetřujícího vraždy, detektiv Kathleen Larsonová.

Oběťmi vrah od Zelené řeky byly především prostitutky, narkomanky, mladé dívky na útěku a další ženy na ulicích. Většinu jich měl zabít v polovině 80. let. Ridgway by se však měl doznat i k vraždě jedné ženy z roku 1990 a jedné z roku 1998, které nebyly dávány do spojitosti s případy od Zelené řeky. 

Strach z precedentu

"Zasloužil by si trest smrti. Jaký by tohle mělo smysl?," ptá se Tim Meehan, jehož těhotná sestra byla nalezna mrtvá v roce 1983. "

Podobný názor mají i příbuzní dalších obětí, ale i veřejnost. "Lidé se obávají, že pokud by se neuplatnil trest smrti, mohlo by se to stát precedentem," uvedl odborník na právo,  profesor John Junker z Washingtonské univerzity, který se rovnou ptá: "Dal by se najít vůbec někdo, kdo udělal ještě něco horšího než on?"

Anketa

Je morální, aby se vrahovi snížil trest po přiznání k dalším vraždám?
ANO
6,9 %
NE
93,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1552 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám