Hlavní obsah

Princ Charles se podruhé oženil

Právo, Novinky, ČTK, BBC, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Následník britského trůnu princ Charles (56) si v sobotu na radnici Guildhall v královském městě Windsoru vzal svou dlouholetou přítelkyni Camillu Parkerovou Bowlesovou (57), která se tak stala Její královskou výsostí, vévodkyní z Cornwallu. Sňatek byl občanský, Charles a Camilla totiž nemohou mít svatbu církevní, protože jsou oba rozvedení.

Článek

Dvacetiminutového občanského obřadu za zavřenými dveřmi se zúčastnili pouze vysocí členové královské rodiny a příbuzní novomanželů včetně Charlesových synů Williama a Harryho a Camilliných dětí Toma a Laury. William a Tom šli také rodičům za svědky. V Askotské síni Guildhallu byli také všichni Charlesovi sourozenci - Andrew, Edward a Anna - a Camillin otec major Bruce Shand.

Na radnici však chyběla Charlesova matka a britská královna Alžběta II. s manželem vévodou Filipem. Královský pár bude přítomen až na ceremoniálu v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, kde sňatku odpoledne požehná arcibiskup z Canterbury Dr. Rovan Williams. Tam novomanželé odcestovali hned po obřadu.

Zatímco obřadu se zúčastnilo jen 30 hostů, ve Windsoru jich bude na 800.  Pozván byl také premiér Tony Blair, šéfové opozičních konzervativců a liberálů Michael Howard a Charles Kennedy, herec a režisér Kenneth Branagh, spisovatel John Mortimer a Charlesův životopisec Jonathan Dimbleby.

Kontroverzní sňatek

Ve městě se sešlo na 15 000 lidí, mnozí zvědavci strávili noc na sobotu pod širým nebem, aby získali co nejlepší místa odkud bylo možné Charlese s Camillou spatřit. V davu byli přítomni i odpůrci sňatku.

"Je na něm, koho si vezme," citovala agentura Reuters Barbaru Murrayovou (41). "Ať už to bude kdokoli, nebude jako Diana," prohlásila. "Camilla rozbila manželství Charlese a Diany," dodala Yvonne Williamsová (67).

Podle britského tisku ovzduší zdaleka nepřipomíná náladu kolem svatby století, když si Charles v roce 1981 bral Dianu Spencerovou. Mimochodem: většina Britů připisuje vinu za rozpad manželství Charlese s Dianou výhradně Camille. "Diana si stěžovala, že jsou v manželství tři. Teď to může Charlesovi a Camille oplatit: její duch jako kdyby oficiální završení vztahu jejího exmanžela doprovázel," napsal list The Sun.

Britský tisk snoubence nijak nešetří a podle průzkumů veřejného mínění se víc Britů chystá sledovat v televizi dostihovou Velkou národní než oddací obřad následníka trůnu.

Odstup dvora

Královna na radnici nepřišla s oficiálním odůvodněním, že nechce narušit soukromý charakter obřadu. Tisk má ale po ruce jiné vysvětlení: jako nejvyšší představitelka anglikánské církve nechce zbytečně jitřit emoce tím, že se objeví při vdavkách dvou rozvedených. List The Sun navíc napsal, že královna po smrti Jana Pavla II. naléhala na syna, aby termín původně stanovený na pátek - den papežova pohřbu - posunul až na podzim. Následník trůnu kategoricky odmítl.

Vztah trvá 35 let

Avšak Charles a Camilla se očividně nechtějí nechat ničím znechutit. Příliš dlouho čekali na tento den, dopustili se četných chyb a museli se přenést přes příliš mnoho překážek, aby si nechali zkalit své štěstí.

Jejich vztah trvá 35 let. "Působí dojmem manželů, kteří mají za sebou nějaké to desetiletí," podotkl The Daily Mirror.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám