Hlavní obsah

Prigožin se má přesunout do Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov po konci tažení wagnerovců na Moskvu uvedl, že majitel žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin nebude nadále stíhán a přesune se do Běloruska. Kreml zároveň uvedl, že nemá ponětí o tom, kde se teď vůdce wagnerovců nachází.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

Stíhán by podle dohody, kterou uzavřel běloruský prezident Alexandr Lukašenko právě s Prigožinem, neměl být žádný žoldnéř, jenž se sobotního pochodu na Moskvu účastnil. „Prigožin se přesune do Běloruska. Stíháni nebudou ani ostatní bojovníci, kteří se zúčastnili vzpoury,“ řekl Peskov ruským novinářům.

Dodal, že bojovníci, již se odmítli zúčastnit pochodu na Moskvu, podepíší smlouvu s ministerstvem obrany a stanou se tak právoplatnými členy ruské armády.

Mluvčí Kremlu zdůraznil, že personální změny na ministerstvu obrany, po kterých Prigožin volal, nebyly během jednání s majitelem Wagnerovy skupiny diskutovány. Prigožin ostře kritizoval jak ministra obrany Sergeje Šojgua, tak velitele ruských sil Valerije Gerasimova.

Dohodu s Prigožinem o ukončení pochodu na Moskvu pomohl dojednat běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Podle Peskova se sám nabídl jako vyjednavač, neboť se s Prigožinem zná více než 20 let. Běloruská agentura Belta poznamenala, že Prigožin dostal od Lukašenka „naprosto výhodnou a přijatelnou variantu“ řešení situace s bezpečnostními zárukami pro wagnerovce.

Wagnerovci se v sobotu večer začali nasedat do aut a opouštěn obsazená města. Podle Prigožina se vrátí do základních táborů.

Mnozí komentátoři ovšem poukazují na to, že jde o Rusko – a nikdo se nebude divit, když se Prigožinovi něco stane. Putin není ten, kdo takové věci odpouští, řekl například. odborník BBC na bezpečnost Frank Gardner.

Ještě v sobotu dopoledne mluvil Putin o neutralizaci všech účastníků pochodu.

Těm se během jednoho dne podařilo ovládnout dvě velká městě na jihu Ruska, Rostov na Donu a Voroněž, aniž by jim kdokoliv kladl odpor.

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám