Hlavní obsah

Při záplavách na Srí Lance zemřelo nejméně 300 lidí

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

Počet obětí záplav na Srí Lance stoupl nejméně na 300. Novinářům to dnes sdělil zdejší ministr pro obnovu Džajalath Džajavardene. "Skutečný rozsah ztrát lidských životů vychází na povrch až nyní, kdy se záchranáři dostávají do odlehlých oblastí," vysvětlil rychlý nárůst mrtvých ve statistikách.

Foto: Archív MJVM

Instalace výstavy byla pro aranžérku Milenu Gregůrkovou radostná práce

Článek

Džajavardene dále uvedl, že nijak nepochybuje, že počet obětí bude během příštích dní narůstat. "Záleží jen na rychlosti, s níž jsou schopni naši lidé pronikat do postižených míst. Přímo ze zatopených lokalit poté hlásí satelitními telefony nalezená mrtvá těla," řekl k záchranným akcím mimo jiné.

Potřebujeme pomoc, volá Srí Lanka

Srí Lanka už požádala o zahraniční humanitární pomoc. Zemi naléhavě chybí především pitná voda, léky, oblečení, deky a provizorní stany. Jako první pomohla postiženým oblastem Indie. V zasažených provinciích Ratnapura, Kalutara, Matara a Galle tak nyní pracují indičtí vojenští lékaři, zdravotní sestry a potápěči.

Voda už tu údajně vyhnala z domovů nejméně 850 tisíc lidí. Speciální letadlo vypravené Kalkatou kromě personálu dovezlo na ostrov i zásilky léčiv a oblečení. Srí Lance počátkem týdne finančně pomohly rovněž Spojené státy a Norsko. Zatímco zdejší americká ambasáda věnovala Kolombu 50 tisíc dolarů (asi 1,4 mil. Kč), Oslo přitom na vládní účet zaslalo včera 1 milión dolarů (asi 28 mil. Kč).  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám