Hlavní obsah

Při bojích Sadrových stoupenců a koalice zemřelo 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARBALÁ/NADŽÁF

Nejméně sedmnáct Iráčanů zahynulo během čtvrtečních bojů s koaličními vojsky ve svatých šíitských městech Nadžáf a Karbalá. Podle zdravotnických zdrojů jsou více než tři desítky lidí zraněny.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedna z četných studánek NS Po stopách živé vody se nachází u kaple Panny Marie Pomocné v místě restaurace v chatové oblasti Klopot.

Článek

Poslední velké střety trvaly v Karbalá dvě hodiny. Stoupenci duchovního Muktady Sadra se ukrývají poblíž mauzolea imáma Husajna.

Odtud nad ránem zahájili střelbu na základnu koalice. Nikdo nebyl zraněn - koalice nehlásí ani žádné hmotné škody. Při odvetné akci američtí vojáci zabili nejméně devět osob, 16 zranili.

Další tři iráčtí ozbrojenci umřeli při střetech na severu města, šest mužů tam bylo také postřeleno.

Pět mrtvých hlásí i nedaleký Nadfžáf, kde v noci radikálové napadli policejní stanici. Třináct lidí bylo při akci rovněž zraněno.

Z obav odmítají lékaře

Zdravotníci tvrdí, že se Iráčané odmítají nechat ošetřit v nemocnici. Údajně se bojí, že by padli do rukou koaličním vojákům.

Koalice v minulosti několikrát poukázala na to, že šíitští bojovníci se skrývají v blízkosti mešit a svatyní, jimž hrozí v případě protiútoku poničení.

Sadr nesouhlasí s přítomností cizích vojsk v Iráku. V okolí Nadžáfu je přes 2000 amerických vojáků, kteří ho chtějí na základě zatykače dopadnout. Sadr je totiž podezřelý ze spoluúčasti na loňské vraždě umírněného šíitského duchovního Abdal Madžída Chújího.

USA: zůstanou odborníci

Spojené státy nebudou po předání suverenity Iráčanům 30. června řídit zemi, ale předpokládá se, že asi 200 amerických odborníků bude nadále radit ministerstvu ropného průmyslu a dalším vznikajícím iráckým vládním úřadům.

Uvedli to ve středu ve Washingtonu koordinátoři předávání moci na amerických ministerstvech zahraničí a obrany, Frank Ricciardone a generál Mick Kicklighter.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám