Hlavní obsah

Prezidentem Afghánistánu bude Ašraf Ghaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánští prezidentští kandidáti podepsali dohodu o rozdělení moci v podobě vlády národní jednoty. Podle dohody, kterou citovaly světové agentury, se stane prezidentem bývalý ministr financí Ašraf Ghaní. Očekává se, že by to mělo napomoci stabilizaci politické situace v zemi před blížícím se ukončením mise NATO v Afghánistánu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Ašraf Ghaní

Článek

Volební komise má ještě v neděli s téměř tříměsíčním zpožděním vyhlásit konečné výsledky jarních prezidentských voleb.

Bývalý ministr financí Ghaní a bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh se po sporu o vítězství v červnovém druhém kole volby nástupce Hamída Karzáího nakonec dohodli na rozdělení moci. Poslední sporná témata vyřešili v sobotu pozdě večer. Oficiální ceremonii podpisu dlouho očekávané dohody přenášela živě z prezidentského paláce televize. Oba rivalové se po podepsání dohody objali.

Podle Karzáího mluvčího má Ghaní složit prezidentskou přísahu do týdne. Jedním z jeho prvních kroků v úřadu má být podpis dlouho odkládané smlouvy s USA, která umožní ponechání malého kontingentu mezinárodních jednotek v Afghánistánu i po konci letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám