Hlavní obsah

Prezident Bush vybral možného nového velvyslance v Česku

Novinky, Duluth News Tribune

Bílý dům nominoval na post velvyslance zahraničí v České republice předsedu republikánské strany ve Wisconsinu Richarda Grabera. Jestli se Graber na příštích pár let přesune do Prahy, bude muset ještě potvrdit Senát. Graber by mohl nastoupit již koncem sprna.

Článek

 Američtí velvyslanci v Praze by se mohli vyměnit již na konci srpna. Záleží na tom, zda americký Senát stihne schválit nového velvyslance Richarda Grabera před svátkem práce, který v USA připadá na počátek září.

Pokud se to nepodaří, Graber současného velvyslance Williama Cabanisse vystřídá pravděpodobně až koncem září, řekl  tiskový mluvčí amerického velvyslanectví Jan Krč.

"Je běžné, že velvyslanec je ve funkci tři roky," uvedl Krč k výměně amerických diplomatů v Praze. Cabaniss přijel do Česka počátkem roku 2004. Nominaci šéfa wisconsinských republikánů Grabera, který je jedním z nejdéle sloužících partajních politiků, oznámil podle Mladé fronty Dnes Bílý dům ve čtvrtek.

Nadšený Graber

Graber byl podle vlastních slov oznámením nadšený. "Určitě jsem to nečekal, v případě potvrzení by to pro mě byla velká pocta, sloužit své zemi a vládě," prohlásil Graber.

Právník Graber vystudoval bostonskou univerzitu a zabýval se například reformou volebního systému. Jako komentátor se objevil mimo jiné v pořadu Larryho Kinga.

Cabaniss, jenž se dlouhodobě zná s americkým prezidentem Georgem Bushem, zatím neřekl, co bude po odjezdu z Prahy dělat. Dříve podnikal v různých odvětvích ve své rodné Alabamě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám