Hlavní obsah

Premiéři necítili potřebu soupeřit

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKALICA/HODONÍN

Až krátce před finišem 13. Mezinárodního silničního běhu Skalice-Holíč-Hodonín na hodonínském náměstí se hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek (Koalice) odpoutal od českého a slovenského premiéra, aby s asi půlminutovým náskokem dorazil do cíle sobotního závodu. Nevyhledal však oděv na převlečení,ale otočil se, aby státníky uvítal.

Článek

"Byla to má povinnost, přivítat je na území Jihomoravského kraje," vysvětlil po chvíli svůj útěk od českého premiéra Vladimíra Špidly a jeho slovenského protějšku Mikuláše Dzurindy.

Premiér s časem spokojen

Oba představilé vlád běželi celou cestu až do cíle společně. "Chceme se držet vždy tak spolu, jak jsme se drželi dnes," komentoval situaci na dvanáctikilometrové trase ze slovenské Skalice do Hodonína slovenský premiér.

Oba státníci necítili potřebu spolu soupeřit, ale nemuseli ani nic důležitého projednávat. Dzurinda si pochvaloval, že vybral vhodný způsob na prožití sobotního odpoledne. "Jsme tak dlouho spolu, že co jsme si potřebovali povědět, jsme si řekli před startem," sdělil slovenský premiér krátce poté, co proběhl cílem.

Špidla byl s časem dvaašedesáti minut spokojen. "Já běhám kvůli atmosféře," řekl. Před startem si dokonce oba ještě vyzkoušeli jízdu na historickém vysoké jízdním kole Josefa Zimovčáka

Trénovaná ochranka

S politiky museli běžet i příslušníci jejich ochranky. "Náš premiér běhá dvakrát za týden a to s ním musí absolvovat i jeho ochranka. Je to jejich povinnost, jsou za to placení," řekl ředitel Ústavu na ochranu ústavních činitelů Ministerstva vnitra slovenské republiky Ján Packa.

Kolik mužů státníky doprovázelo už neprozradil. Omezil se na konstatování, že je o jejich bezpečí dobře postaráno. Stranou pozornosti médií a pořadatelů se akce zúčastnil i bývalý český ministr dopravy Jaromír Schling (ČSSD).

V pelotonu chyběl představitel hodonínské radnice místostarosta Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL). Ten již v pátek oznámil, že startovat ze zdravotních důvodů nebude. "Je to škoda, měl jsem celkem slušně natrénováno," řekl bratr ministra životního prostředí.

Rekord nepadl

Už hodinu před hlavním startovním polem se vydal na trasu mezi oběma městy tělesně postižený závodník z Polska, který navzdory postižení běžel i s francouzskými holemi. Jeho výkon vzbuzoval na trati zasloužený obdiv.

"Tady běžím poprvé, ale už řadu let se účastním různých závodů," řekl přednosta železniční stanice ve Vyškově Jaroslav Bělka, který v cíli přidal, že se mu akce líbila a příští rok se vrátí. Celkem se na trasu mezi oběma města vydalo 320 závodníků.

Nejlepší byl Róbert Štefko, který již vloni zvítězil jako první reprezentant Slovenska. Dvanáct kilometrů překonal za 36:11 minuty.

"Rekord nepadl," oznámil trochu zklamaně moderátor závodu, což sportovci vysvětlili absencí dalšího soupeře, s nímž by mohl Štefko soupeřit o místo v čele startovního pole. Podle pořadatelů jeho druhé vítězství bylo ve slovenských barvách zřejmě poslední, protože sportovec požádal o české občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám