Hlavní obsah

Powell přijel do Iráku, kde pokračují boje ve Fallúdži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/FALLÚDŽA

Ministr zahraničí USA Colin Powell v pátek nečekaně přicestoval na neohlášenou návštěvu do Bagdádu, kde se má sejít s nejvyššími iráckými představiteli. Důvodem návštěvy je růst násilí v Iráku a zřejmě také projednání plánu na vytvoření mezinárodních sil, které by v Iráku dohlížely na bezpečnost a byly by tvořené jen vojáky z muslimských zemí.

Foto: Ondřej Trojek

Na Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích se sešly děti z přípravné třidy s kamarády ze Salesiánského programu "Předškoláci"

Článek

Tento plán s Powellem ve čtvrtek projednali vysocí saúdští představitelé O ideji už minulý týden jednali Saúdové s pákistánským ministrem zahraničí. [celá zpráva]

Irácký premiér Aláví nedávno vyzval arabské země, aby Iráku pomohly zajistit bezpečnost. Zůstává otevřena otázka, kolik lidí by muslimská jednotka měla mít a zda by měla spadat pod velení koaličních vojsk. O účasti v jednotce uvažuje Pákistán, Jemen a Bahrajn. Většina muslimských zemí zatím vyslat vojáky do Iráku odmítala. Tvrdí, že o to musí požádat vláda, která vzejde z voleb, což Alávího kabinet není.

Colin Powell označil nápad jako velmi zajímavý a vítají ho iráčtí představitelé. V Iráku však plán vzbuzuje rozporuplné pocity. Mnozí se domnívají, že vojáci muslimských sil by byli terčem útoků radikálů stejně jako iráčtí policisté. Irácká vláda je militanty považovaná za loutkovou v rukou Američanů. [celá zpráva]

Dva pákistánští rukojmí byli zabiti právě proto, aby Islámabád nevyslal své vojáky do Iráku. [celá zpráva]

Prudké boje ve Fallúdži

Nejméně devět Iráčanů přišlo v noci na pátek o život a dalších 16 utrpělo zranění při prudkých střetech mezi americkými vojáky a povstalci v Fallúdži. Podle jednoho z lékařů ústřední nemocnice ve Fallúdži jsou někteří ze zraněných ve vážném stavu. Boje trvaly několik hodin a bylo při nich zničeno několik budov. Americký nálet jeden dům na jihu města srovnal se zemí. "Slyšel jsem velký výbuch kolem 22:30 místního času, šlo o nálet na dům v sousedství," řekl jeden z obyvatel města. Předchozí boje probíhaly na východě města.

Zdroje americké armády tvrdí, že Falúdža se stala bezpečným přístavem militantních islámských bojůvek od dubna, kdy nad ní koaliční síly ztratily kontrolu. Uvádějí, že terči předchozích útoků na město byli výhradně teroristé, obyvatelé města však tvrdí, že při předešlých náletech zemřeli nevinní civilisté. [celá zpráva]

Nedaleko města Havídža asi 250 kilometrů severně od Bagdádu ve čtvrtek odpoledne neznámí radikálové zastřelili amerického vojáka. Na jiném místě v Havídži byl povstalci usmrcen irácký tlumočník, který pracoval pro armádu USA.

Teroristé přicházejí ze zahraničí

Irácká policie v poslední době zadržela 270 teroristů, většinou ze sousedních arabských zemí. Uvedla  ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na iráckého ministra vnitra Faláha Hasana Nagíba. Podle něj jsou mezi zatčenými mimo jiné občané Sýrie a Íránu.

"Mohu potvrdit, že 90 procent těch, kdo spáchali sebevražedné atentáty, nejsou Iráčané," řekl Nagíb v rozhovoru pro panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který vychází v Londýně.

Irácká vláda informovala o zatýkání zahraničních bojovníků již v minulosti a vyzvala sousední státy, aby se snažily více bránit ozbrojencům v pronikání do Iráku. Ve středu koaliční síly působící v jižním Iráku oznámily, že zabily 35 nepřátelských bojovníků a 40 dalších zadržely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám