Hlavní obsah

Powell kritizoval Arafata i Izrael na Světovém ekonomickém fóru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Colin Powell podle agentury AP v neděli na zasedání Světového ekonomického fóra kritizoval palestinského vůdce Jásira Arafata za "činy, které brání pokroku mírového procesu".

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na zámek od středověkého ležení.

Článek

"Pan Arafat nadále přijímá kroky a činí prohlášení, která mimořádně znesnadňují pokrok," řekl Powell novinářům v jordánském letovisku Šúní na pobřeží Mrtvého moře, kde se od soboty koná třídenní zasedání Světového ekonomického fóra.

Powellovi se nelíbilo Arafatovo prohlášení k Palesticům

Powell neupřesnil, jaké činy má na mysli, ale zmínil Arafatovo sobotní prohlášení k Palestincům při příležitosti 56. výročí vzniku státu Izrael. V projevu vysílaném přímo palestinskou televizí Arafat několikrát vyzval svůj lid, aby vytrval v boji proti izraelské okupaci. Projev ukončil citátem z Koránu: "Najděte, v čem je vaše síla k terorizování vašich nepřátel a nepřátel Alláha."

Podle analytiků se ale nezdá, že by Arafat, kterého Izrael viní z podpory militantních skupin, vyzýval k novým útokům proti židovskému státu. Zmíněná pasáž z Koránu se vztahuje k raným muslimským válkám proti nevěřícím.

Powell svou dnešní kritiku ale nepřímo otočil také proti Izraeli, když prohlásil, že USA nesouhlasí s izraelským bouráním palestinských domů v uprchlickém táboře Rafáh. "Víme, že Izrael má právo na sebeobranu, ale jsme proti tomu, co dělají v Rafáhu, proti ničení domů," řekl na tiskové konferenci.

Izraelská armáda zničila stovky domů

Izraelská armáda v uprchlickém táboře Rafáh zničila za poslední dva dny více než stovku domů. Armáda dostala od premiéra Ariela Šarona svolení zničit stovky domů v Rafáhu na jihu pásma Gazy, aby "rozšířila" koridor oddělující pásmo Gazy od egyptské hranice. Izraelský Nejvyšší soud sice v sobotu nařídil armádě, aby ničení domů pozastavila, ale už dnes tento příkaz zrušil.

Izraelští vojáci už v dané oblasti srovnali se zemí stovky domů při opakovaných akcích zaměřených na odhalení tunelů, jimiž jsou z Egypta na palestinská území pašovány zbraně.

Powell: USA přijmou jakoukoli iráckou vládu, i teokratickou

Zároveň Colin Powell dnes ujistil, že Spojené státy "přijmou" jakoukoli iráckou vládu, tedy i teokratickou, pokud vzejde z demokratických voleb. "Budeme muset akceptovat to, co si zvolí irácký lid," řekl Powell v rozhovoru pro televizní stanici NBC. Dále Powell upozornil, že pokud bude chtít jakákoli nová irácká vláda získat ve světě souhlas, bude muset respektovat lidská práva, a to včetně práv náboženských menšin.

Tyto výroky naznačují podle agentury AFP změnu v politice americké vlády, která až dosud bojovala rozhodně proti jakémukoli pokusu šíitských předáků v Iráku následovat vývoj v sousedním Íránu, kde je u moci vláda opírající se o náboženskou víru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám