Hlavní obsah

Powell a Villepin řešili spory o Irák při společné snídani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Poprvé od války v Iráku, kterou provázela diplomatická roztržka Spojených států a Francie, se v pátek v Paříži sešli ministři zahraničí obou zemí Colin Powell a Dominique de Villepin. Podle francouzských diplomatických zdrojů, které cituje agentura AFP, se jejich krátká pracovní snídaně nesla v "přátelském a upřímném duchu".

Foto: Lucie Šaňáková

Předávání Betlémského světla českému skautovi

Článek

Ministři se při uzavřeném jednání zabývali především Irákem a situací na Blízkém východě. Schůzka se uskutečnila na okraj zasedání ministrů zahraničí skupiny sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí a Ruska (G8), kteří v Paříži připravují nadcházející summit G8, jenž se bude konat od 1. do 3. června ve francouzském Evianu.

Powell: Francie nás zklamala

Powell ve čtvrtek po příletu do Paříže ocenil, že Francie hlasovala v Radě bezpečnosti OSN pro americký návrh rezoluce o Iráku, která dává vítězům války široké pravomoci při správě země. K budoucnosti americko-francouzských vztahů se však vyjádřil velmi opatrně.

V rozhovoru pro televizi TF1 uvedl, že Washington hodlá revidovat své vztahy s Francií. "Francii netrestám, je spojencem Spojených států," poznamenal Powell, ale zdůraznil, že Američané byli zklamáni tím, že Francouzi nebyli ve válce v Iráku po jejich boku.

Vztahy mezi zeměmi G8 vážně zasáhla irácká krize. Nejmocnější země světa se nedokázaly shodnout na společném postupu. Na jedné straně stály Británie, Itálie a Japonsko, které podporovaly Američany vedený útok proti Saddámu Husajnovi. Za to sklidily kritiku Kanady, Francie, Německa a Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám