Hlavní obsah

Povstalci v Acehu podpalují školy, tvrdí indonéská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/BANDA ACEH

Indonéská armáda vyslala posily do provincie Aceh na severu ostrova Sumatra, kde bojuje proti separatistickému Hnutí za svobodný Aceh (GAM). Vojáci viní povstalce z toho, že v oblasti praktikují politiku spálené země. Podpalují dokonce i místní školy. Během armádní operace bylo zabito dvanáct povstalců a desítky jich vojáci zajali.

Foto: Vladimír Uhlíř

Zahájení výstavy Košíčky krajkové

Článek

Armádní operace začala v pondělí poté, co selhaly mírové rozhovory mezi zástupci vlády a rebelů. Oznámily to podle agentury AP armádní zdroje. GAM nepřiznalo žádné ztráty, pouze uvedlo, že bylo zabito 17 civilistů.

Armáda tvrdí, že povstalci nesou odpovědnost za podpálení asi dvou stovek školních budov a dalších zařízení, takže používají taktiku spálené země, kterou pak chtějí svalovat na indonéské vojáky. Bojovníky GAM zároveň obvinila z využívání civilistů jako lidských štítů. Do míst, kde byly budovy zapáleny, byly vyslány vojenské posily. GAM žhářské útoky popírá.

Boj Davida s Goliášem

Armáda má v Acehu asi 28 tisíc vojáků a 10 tisíc policistů. Podle Reuters je posílila o dalších více než 7000 mužů. Proti nim může GAM podle indonéských tajných služeb postavit nanejvýš 5000 ozbrojenců.

Indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová v úterý uvedla, že nařídila ofenzívu s těžkým srdcem, a požádala indonéský lid, včetně organizací hájících lidská práva, o podporu. Povstalci, kteří nechtěli od vlády přijmout autonomii a nadále pro své území bohaté na ropu a plyn požadovali samostatnost, varovali, že válka bude zdlouhavá a vyčerpávající.

Krvavá léta stále nekončí

Špičky indonéské armády vyjádřily naději, že boje nepotrvají déle než půl roku. Na toto období byl v oblasti vyhlášen výjimečný stav. Rozhodně se nepočítá se stejně rychlým vítězstvím jako v případě USA v Iráku, podotkla agentura Reuters, která připomněla, že indonéské armádě se v uplynulých dvaceti letech nijak nedařilo povstání udusit.

Mezinárodní společenství sleduje vývoj v Acehu, kde žije 4,2 miliónů obyvatel, se znepokojením a vyzvalo obě strany, aby se vrátily k jednacímu stolu.

Konflikt mezi indonéskou vládou a separatisty trvá již 27 let. Vyžádal si na 10 tisíc obětí, především civilistů.

Reklama

Související články

Indonésie zaútočila na separatisty

Indonéská armáda zahájila operaci proti separatistům v provincii Aceh na severu ostrova Sumatra. Pozice rebelů byly ostřelovány raketami a byly proti...

Výběr článků

Načítám