Hlavní obsah

Potratovou loď v Polsku prohlédne inspektor

– VARŠAVA
Novinky, Zuzana Křížová

Nizozemská loď Langenort, plovoucí interrupční klinika, se postarala o mimořádný rozruch v tradičně katolickém Polsku. Zatím zůstává u polských břehů, protože není jasné, kdy a do kterého přístavu vpluje. Polská justice hodlá na lodi dokonce podniknout inspekci a zjistit, zda na palubě nejsou zakázané léky a zařízení k provádění potratů.

Článek

Proti příjezdu lodi se vyslovil i prezident Aleksander Kwašniewski. Jeho morální soud o práci nizozemské nadace je naprosto negativní.

Plavidlo patří nizozemské nadaci Ženy na vlnách (Women on Waves) a objíždí země, kde jsou interrupce zakázané. "Na palubě provádíme sexuální osvětu, nic víc," uvedla Johanna Groendahlová bez ohledu na fakt, že podle polských médií mohou ženy na lodi získat tabletku RU 486, která vyvolává potrat ve velmi brzkém stadiu těhotenství. Nizozemské feministky však o tom odmítají hovořit, protože by mohlo jít o "nabádání k trestnému činu".

Langenort měl původně vjet do přístavu ve Wladyslawowě, zakotvení však zabránila velká bouřka. "Ženy na vlnách zastavily právě vlny," uvedl ironicky polský rozhlas. Poté loď vplula do přístavu v Gdyni, avšak nezakotvila v něm. Posádku odradily silné protesty odpůrců interrupcí, vedených Polskou federací Hnutí obrany života zastřešující 137 organizací. Posádka lodi i polské představitelky ženských organizací přesto přišly v sobotu do Wladyslawova na ohlášenou tiskovou konferenci. Jejich odpůrci na ně pokřikovali "Vražedkyně!" a házeli na ně vajíčka.

Feministky: nevzdáme se

Feministky se však nechtějí vzdát s tím, že se pokusí navzdory ohlášenému odporu wladyslawovských rybářů proniknout do přístavu. "Je to složitá situace. Ani držení pilulky, ani vstup do teritoriálních vod, ani zakotvení nemůže být považováno za trestný čin. Trestné by bylo pouze vykonání skutku, tedy interrupce," tvrdí polský právník Radoslaw Baszuk.

Ale co když Langenort vypluje i s Polkami do mezinárodních vod, tedy 12 mil od břehu? Pak bude na palubě platit právo země, pod jejíž vlajkou se plaví - tedy Nizozemska. V Polsku jsou interrupce zakázané, i když se neoficiálně ví o tzv. interrupční turistice, zejména do sousedních zemí i o nelegálních přerušeních těhotenství prováděných některými lékaři. Informace o nich mohou Polky najít v inzertních novinách, kde se nabízejí "komplexní gynekologické služby". Odhaduje se, ze ročně polské ženy podstoupí 80 až 200 tisíc ilegálních interrupcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám