Hlavní obsah

Posádka ISS se zdvojnásobí, kosmonauti už jsou na cestě

Bajkonur
Aktualizováno

Podle plánu ve středu v 12:34 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur kosmická loď Sojuz TMA s Belgičanem Frankem De Winnem, Kanaďanem Robertem Thirskem a Rusem Romanem Romaněnkem. Míří k mezinárodní vesmírné stanici ISS, jejíž osazenstvo se tak zdvojnásobí.

Článek

Trojice kosmonautů se připojí ke třem členům ISS, jimiž jsou Američan Michael Barrat, Rus Gennadij Padalko a Japonec Koiči Wakata.

Rozšíření posádky ISS na šest členů je velkým přínosem pro vědu a výzkum. Pouze udržování stanice v chodu vyžaduje většinu času tříčlenné posádky. Výzkumu se tak může věnovat pouze jeden kosmonaut po polovinu dne. Rozšíření posádky ISS o další kosmonauty znamená, že pokusům se nyní budou moci věnovat tři lidé denně.

Hlavním cíle mise podle Thirska je zjistit, jak spolu na stanici dokáže žít takový počet lidí. Výsledky by měly být přípravou na budoucí objevné lety vesmírem.

Rozšíření posádky stanice, se kterým vesmírné agentury počítaly již dlouho, umožnila až instalace nových slunečních kolektorů a zařízení na recyklaci vody z moči.

Kosmická loď Sojuz TMA by se měla k ISS připojit po dvou dnech letu v pátek asi ve 13:50 SELČ.

Plavidlo, které se skládá z orbitálního, přistávacího a přístrojového úseku, bude sloužit jako záchranný modul k případné evakuaci kosmonautů.

Potomek kosmonauta ze 70. let

Sedmatřicetiletý Romaněnko patří do generace potomků bývalých kosmonautů. Jeho otec Jurij se zúčastnil letů v 70. a 80. letech minulého století. Podle AP je Roman Romaněnko druhým Rusem této generace. Prvním se stal Sergej Volkov, který si loni na ISS potřásl rukou s vesmírným turistou Richardem Garriottem, synem bývalého amerického astronauta Owena Garriotta.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o misi prohlásil, že se na stanici sejde dosud "nejmezinárodnější" posádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám