Hlavní obsah

Pořádali blokády na ochranu klimatu, pak odletěli odpočívat na Bali

V září dvaadvacetiletá Luisa S. a její o dva roky starší přítel Yannick S. zablokovali v německém Stuttgartu, metropoli spolkové země Bádensko-Württembersko, jednu z nejdůležitějších komunikací města B10. V rukou drželi transparent s nápisem „Šetřete ropu“.

Foto: ČTK

Protest ochránců klimatu organizace Poslední generace. Ilustrační foto

Článek

O dva měsíce později už pár seděl v letadle a mířil do prázdninového ráje na indonéský ostrov Bali. Letoun spotřeboval na jejich 23 tisíc kilometrů vzdálený výlet kolem 140 tisíc litrů leteckého benzínu a zanechal za sebou uhlíkovou stopu v podobě 7,9 tun CO₂ . Bojovníci za klima tak zřejmě razí nové heslo: „Místo šetření zvyšte spotřebu“, komentují německá média počínání bojovníků za ochranu klimatu.

Let si zarezervovali jako soukromé osoby, ne jako ochránci klimatu. Musí se to oddělovat
mluvčí organizace

Kvůli zářijovému protestu měli oba ochránci klimatu stanout v pondělí před okresním soudem v Bad Cannstattu. Luisa v roli svědka a Yannick jako obviněný. Oba chyběli. Na dotaz soudce, kde jsou, přišla odpověď: Odletěli na dovolenou. Nejprve do Thajska a odtamtud na Bali.

Mluvčí organizace Poslední generace jejich výlet, který se zrovna neslučuje s ochranou klimatu, obhajoval slovy: „Let si zarezervovali jako soukromé osoby, ne jako ochránci klimatu. Musí se to oddělovat.“

Gregor Kessler, mluvčí společnosti Greenpeace, je kritičtější: „Mělo by se dobře promyslet, jestli je nutné, aby se prázdninové cesty podnikaly letadlem. Doporučujeme, aby se pro prázdninová místa vybíraly lokální destinace a příjezd vlakem.“

Poslanec zemského parlamentu Hans-Ulrich Rülke (FDP) se s oběma aktivisty nepáře: „Tady je vidět dvojí morálka. Ti, kteří se sami povýší na hlasatele morálky a ostatní šikanují blokádou kvůli jejich soukromému životnímu stylu, by měli v reálném životě zůstat na zemi“.

Němečtí aktivisté v tunelu pod osadou dál vzdorují policii. Přijela i Greta

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám