Hlavní obsah

Polský soud žádá za kupčení s mrtvými doživotí

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nejvyšší možný trest požaduje okresní soud v polské Lodži pro dva sanitáře z místní záchranné služby, kteří se ve spolupráci s dvěma lékaři měli dopustit celkem 19 vražd pacientů. Lékařům hrozí v případě prokázání viny 10leté vězení.

Článek

Koncem dubna před soudem stanuli Karol Banas (38) a Andrzej Nowocien (43), obvinění z toho, že za úplatu podávali pohřebním službám informace o úmrtích pacientů. Za jednu tzv. kůži, jak nebožtíky v hantýrce nazývali, inkasovali 1800 zlotých (13 tisíc Kč), což je dvakrát více než průměrná cena polského pohřbu.

Zpočátku se prý za informace o tělech mrtvých platilo pouze lahví vodky, později ale konkurenční prostředí zesílilo a přišlo na vysoké peněžní částky. Sanitáři se měli obohatit celkem na dvou stovkách úmrtí.

Vraždili pavulonem

Pak jim ale tempo umírání nemocných začalo připadat pomalé, a přišli na řešení jako z hororového filmu -převážené pacienty usmrcovali lékem pavulon, který způsobuje ochabnutí svalstva a při nesprávném použití udušení.

Banas měl takto zabít jednoho člověka, Nowocien čtyři. Ještě děsivější bilanci ale mají dva lékaři místní nemocnice - Janusz Kuklinski (49) údajně zabil deset lidí, Pawel Wasilewski (33) čtyři pacienty.

Mohutný skandál se smrtícími posádkami sanitek lodžské záchranné služby otřásl polskou veřejností v lednu 2002, kdy fakta o obchodu s mrtvými zveřejnil deník Gazeta Wyborcza a Rádio Lodž.

Oba sanitáři ale obvinění odmítli a přiznali se pouze k falšování receptu na pavulon. "Jednou jsme vezli umírající ženu z Lodže do Glowna. Protože jsme věděli, že nemáme šanci převoz stihnout a že se problém vyřeší během cesty, zamířili jsme rovnou do pohřebního ústavu," vysvětloval Nowocien své podezřelé jednání v jednom z případů.

Vyšetřovatelé vzhledem k nevyjasněným okolnostem museli před zahájením procesu prověřit na 20 tisíc úmrtí v lodžských nemocnicích. Podle soudních zdrojů se navíc kauza ještě může rozrůst a zasáhnout až 40 lékařů, zdravotníků, sester a zaměstnanců pohřební služby.

Související témata:

Výběr článků

Načítám