Hlavní obsah

Polský parlament přijal kontroverzní mediální zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Sejm, dolní komora polského parlamentu, ve středu večer hlasy vládní koalice v závěrečném čtení přijal kontroverzní mediální zákon, který má podle svých odpůrců umlčet televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery a kritickou vůči vládě. Zákon nyní zamíří do Senátu, kde má těsnou většinu opozice.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Lidé před polským parlamentem protestují proti přijetí kontroverzního mediálního zákona

Článek

„228 poslanců pro, proti 216, deset se zdrželo - Sejm přijal lex anti-TVN," uvedla sama televizní stanice na svém webu.Podle zákona by média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru.

Předseda hlavní vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě tvrdí, že sdělovací prostředky v rukách zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům.

Polská vládní koalice se kvůli kontroverznímu návrhu mediálního zákona rozpadá

Evropa

Kritici nicméně v Kaczyńského postupu spatřují jen snahu umlčet kritiku a koncentrovat moc po vzoru maďarského spojence Viktora Orbána, kterému se podařilo ovládnout veřejnoprávní média, zatímco ta soukromá přešla do rukou podnikatelů spřízněných s vládou.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Žena před polským Sejmem protestuje proti přijetí kontroverzního mediálního zákona.

Návrh polského zákona je považován za klíčovou zkoušku pro přežití médií v Polsku, podotkla agentura AP. Do ulic polských měst v úterý vyšly tisíce lidí, aby demonstrovaly na obranu svobody médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám