Hlavní obsah

Polsko se připravuje na jadernou havárii. Rozvezlo po zemi jodidové tablety

Varšava

Polské ministerstvo vnitra nechalo do všech okresů v zemi rozvézt tablety jodidu draselného pro případ jaderné havárie na válkou zasažené Ukrajině. Ve čtvrtek o tom na polské rozhlasové stanici Radio Zet informoval náměstek ministra vnitra Blažej Pobožy. Upozornil však, že v současnosti žádné nebezpečí nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tablety jsou uložené u každé hasičské jednotky. Šéf resortu vnitra Mariusz Blaszczak o jejich distribuci rozhodl v souvislosti s boji kolem Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, kterou už půl roku okupuje ruská armáda. Zařízení se několikrát stalo terčem ostřelování, ze kterého se vzájemně obviňují Kyjev i Moskva.

Pobožy řekl, že zásah elektrárny by mohl vést k jaderné havárii, v důsledku které by se radioaktivní mrak mohl dostat nad polské území. „Rozhodli jsme se proto preventivně předat tablety hasičům,“ uvedl Pobožy.

Šéf ukrajinské Záporožské oblasti Oleksandr Staruch ve čtvrtek na Telegramu informoval, že Rusové vystřelili na město Záporoží devět raket a zasáhli televizní věž a objekt energetické infrastruktury. Jeden člověk zemřel. Záporožská jaderná elektrárna, největší zařízení tohoto druhu v Evropě, leží asi 50 kilometrů jihozápadně od Záporoží.

Reklama

Výběr článků

Načítám