Hlavní obsah

Mezi Polskem a Izraelem to jiskří. Summit V4 v Jeruzalémě nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Kvůli postoji Polska, jehož představitelů se dotkly výroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na holokaustu, se plánovaný summit zemí Visegrádské skupiny v Jeruzalémě ruší a dojde jen na bilaterální jednání. V pondělí to uvedl český premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co Poláci oznámili svou neúčast na dvoudenním jednání.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na archivním snímku

Článek

„Rozhodl jsem se odvolat účast polské delegace na summitu v Izraeli. Výroky izraelského ministra jsou nepřijatelné,” řekl novinářům polský premiér Mateusz Morawiecki.

Nedlouho poté Babiš oznámil, že summit nebude a v Jeruzalémě, kde jsou již premiéři Maďarska i Slovenska, proběhne pouze bilaterální jednání.

Summit by se podle Babiše mohl uskutečnit v druhé polovině letošního roku.

Slova o polském antisemitismu

Kac v nedělním rozhovoru pro televizi Rešet 13, z něhož citoval The Times of Israel, prohlásil, že Poláci „nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem”. V pondělí pro rozhlas dodal, že „dějinnou pravdu nelze změnit. Mnoho Poláků kolaborovalo s nacisty a podílelo se na zabíjení Židů během holokaustu. (...) Antisemitismus byl Polákům vrozený před holokaustem, během něj i po něm”.

Izraelský premiér Netanjahu údajně na bezpečnostní konferenci minulý týden ve Varšavě řekl, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. To však popřela izraelská velvyslankyně ve Varšavě.

O chybné interpretaci Netanjahuových slov hovořil i úřad izraelského premiéra. Netanjahu kvůli sporu v neděli s Morawieckým telefonoval a podle polských médií mu řekl, že absolutně neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali, ale že mu šlo pouze o individuální případy.

„Poláci, kteří zachraňovali Židy, za druhé světové války trpěli. Nemůžeme si dovolit, aby se někdo choval nezodpovědně a kazil vztahy. Otázky druhé světové jsou zásadně důležité,” uvedl v pondělí Morawiecki.

Reklama

Výběr článků

Načítám