Hlavní obsah

Polsko posílí ochranu svých hranic novým sborem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko posílí ochranu svých hranic – vytvoří zvláštní sbor, který bude fungovat v rámci teritoriální obrany. Oznámil to polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. V jednotkách sboru má sloužit na 7500 vojáků, kteří podpoří pohraniční stráž ve vojvodstvích na východě země, uvedl server Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak s vojáky během vojenského cvičení

Článek

Šéf polského ministerstva obrany oznámil vznik sboru pohraniční obrany v sobotu v Podlaském vojvodství, kde se zúčastnil přísahy nových členů tamní teritoriální obrany. Učinil tak v den, kdy uplynulo sedm měsíců od začátku ruské invaze na sousední Ukrajinu.

Loni vypukla na polsko-běloruské hranici migrační krize, při níž se pokoušely dostat do země tisíce migrantů z Blízkého východu, Afghánistánu či Afriky prchající před chudobou nebo konflikty.

Varšava a Evropská unie obviňují autoritářský režim v Minsku, že migranty využil jako hybridní zbraň v odplatě za unijní sankce uvalené na režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Režim běloruského vůdce je spojencem Moskvy.

Polsko se připravuje na jadernou havárii. Rozvezlo po zemi jodidové tablety

Zahraniční

„Uvědomme si, že ruská agrese nekončí, že vládci Kremlu se zajisté rozhodnou využít složité situace v severní Africe a na Blízkém východě a znovu tyto lidi dostat na hranice Evropské unie,“ uvedl Blaszczak. „Počítám s tím, že znovu můžeme být napadeni větší silou,“ poznamenal. Dodal, že proto se rozhodl posílit ochranu hranic.

Nové prapory mají být podle listu Gazeta Wyborcza velmi dobře vybaveny, mimo jiné bezpilotními letouny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám