Hlavní obsah

Polsko ovládnou dvojčata Lech a Jaroslaw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) souhlasí s odstoupením premiéra Kazimierze Marcinkiewicze a za jeho nástupce navrhuje svého předsedu Jaroslawa Kaczyńského. Oznámil to sám  Kaczyński po sobotním zasedání užšího vedení PiS ve Varšavě. Jeho jednovaječné dvojče Lech je v Polsku prezidentem.

Článek

"Rozhodli jsme jednomyslně," sdělil Jaroslaw Kaczyński novinářům. Dodal, že změna v čele polské vlády byla vyvolána potřebou, aby v podzimních místních volbách mohla strana postavit důstojného kandidáta na post primátora Varšavy, jímž bude právě Marcinkiewicz.

"Tato věc je pro PiS mimořádně důležitá. Vítězství našich kandidátů by nám umožnilo provést změny, které jsme už provedli na celostátní úrovni, i na úrovní místní," řekl Kaczyński.

Podporu kandidatuře Kaczyńského na funkci předsedy vlády dnes již vyslovilo také vedení koaliční Ligy polských rodin a dalšího koaličního partnera Sebeobrany.

Změna prý může Polsko poškodit

Předseda opoziční Občanské platformy naopak změny kritizoval. Jaroslaw Kaczyński nebude dobrým premiérem a bratři Kaczyńští nejsou dobrým tandemem pro Polsko, míní šéf platformy Donald Tusk.

"Krize, konflikty, nepříjemná překvapení - to je hlavní hrozba ze strany vládnoucí rodiny," řekl novinářům na sobotní tiskové konferenci v Gdaňsku Tusk.

Po oznámení premiérova úmyslu [celá zpráva] se podle agentur objevily první pochyby o obrazu Polska v zahraničí, který je značně pošramocený účastí populistické Sebeobrany a ultrakatolické Ligy polských rodin ve vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám