Hlavní obsah

Policista, který klečel na krku George Floyda, dostal u federálního soudu 20 let

Aktualizováno

Bývalý policista Derek Chauvin (46) z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke 20 letům a pěti měsícům vězení, informovaly ve čtvrtek tiskové agentury. Floydova smrt vyvolala před dvěma lety masové demonstrace, na nichž lidé ve Spojených státech i v řadě evropských měst protestovali proti rasismu a policejnímu násilí.

Foto: Pool, Reuters

Bývalý policista Derek Chauvin u soudního slyšení

Článek

Bělošský policista Chauvin v květnu 2020 asi devět minut klečel černochovi Floydovi na krku, zatímco zatýkaný muž opakoval, že nemůže dýchat. Chauvin byl za vraždu druhého stupně odsouzen ve státu Minnesota ke 22,5 roku vězení, ale proti tomuto rozsudku se odvolal. Federální trest je konečný, protože byl vynesen na základě dohody o přiznání viny a trestu, uvedla agentura AFP.

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Amerika

„Opravdu nevím, proč jste to udělal. Tlačit někomu koleno na krk, dokud neskoná, je prostě špatné. Vaše chování je špatné a odporné,“ prohlásil federální soudce Paul Magnuson podle agentury AP při vynášení verdiktu.

Vytkl Chauvinovi také to, že „naprosto zničil životy” tří dalších policistů, přítomných na místě činu, když na místě převzal velení a odmítal ukončit zákrok.

Federální trest si má Chauvin podle agentury Reuters odpykávat souběžně s trestem vyneseným ve státu Minnesota. To pro Chauvina znamená, že bude přemístěn do federálního vězení ze státního zařízení, ve kterém je již sedm měsíců. Federální věznice bývají bezpečnější a s menšími omezeními, ale vzhledem k rozdílům ohledně způsobilosti k podmínečnému propuštění ve státním a federálním systému si Chauvin odsedí o něco více.

Chauvin se před soudem Floydově rodině přímo neomluvil, ani nevyjádřil lítost. Místo toho popřál Floydovým dětem „všechno nejlepší v životě”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám