Hlavní obsah

Policie v San Diegu našla tunel pro pašování drog z Mexika do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego
Aktualizováno

Americká policie objevila v kalifornském San Diegu další podzemní tunel používaný k pašování marihuany z Mexika. V souvislosti s provozováním tunelu zatkla tři lidi a zabavila 15 tun drogy. Na Mexické straně hranice bylo zadrženo pět lidí a mexická armáda objevila čtyři tuny marihuany.

Foto: Reuters

Tunel měl i vyzděné stěny.

Článek

V listopadu je to už druhý tunel pod hranicí, který policie v San Diegu našla. Podle vyšetřovatelů zřejmě oba prorazili členové mexického drogového gangu Sinaloa. Každý tunel ale provozovala jiná buňka kartelu a pašeráci o sobě nejspíš navzájem nevěděli.

Měřil přes půl kilometru

Tunel o délce 670 metrů vedl 27 metrů pod zemí a byl mnohem vyspělejší než ten, který policisté objevili počátkem měsíce. Stěny tunelu byly vyzděné, pod zemí bylo elektrické osvětlení a vedly tudy koleje pro dopravu balíků s drogami.

Na americké straně hranice tunel ústil do dvou skladišť vzdálených od sebe asi čtvrt kilometru. Na mexické straně tunel navazoval na garáž v rezidenci ve městě Tijuana. Policie neví, jak dlouho pašeráci tunel provozovali.

Ve skladištích v San Diegu policisté našli tři tuny marihuany. Další drogu zabavili v kamiónu, který ze skladiště odjel krátce před policejním zátahem. "Přívěs byl nacpaný od podlahy po střechu, odzadu dopředu," řekl vyšetřovatel Mike Unzueta. V kamiónu podle něj bylo 12,5 tuny marihuany.

Od roku 1990 se americké policii podařilo najít 125 tunelů určených k pašování drog z Mexika, ústily především ve státech Kalifornie a Arizona. Tři pětiny z nich byly objeveny v posledních čtyřech letech. Většinu tunelů se podařilo najít ještě před jejich dokončením.

Podle amerických odhadů přináší pašování marihuany do Spojených států mexickým drogovým kartelům ročně přibližně dvě miliardy dolarů (37 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám