Hlavní obsah

Poláci teskní po komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Která osobnost udělala pro Polsko nejvíce po 2. světové válce. Walesa? Mazowiecki? Kwašniewski? Ne, Edward Gierek - komunistický vůdce a první tajemník ústředního výboru Polské sjednocené dělnické strany. Takto ve středu uvedl svůj průzkum list Gazeta Wyborcza. Podle něj se po minulém režimu stýská téměř polovině obyvatel.

Foto: NPÚ
Článek

Gierek v průzkumu popularity zvítězil se ziskem 46 procent hlasů. Hned za ním je bývalý šéf odborového hnutí Solidarita a exprezident Lech Walesa s 39 procenty dotázaných.

Na třetím místě skončil současný polský prezident Aleksander Kwašniewski s 26 procenty. Nedávno odstoupivší premiér Leszek Miller získal jen 2 procenta a skončil zcela poslední. A to i přesto, že zemi dovedl do Evropské unie.  

Komunistické nostalgii podléhají hlavně starší lidé, kteří Gierekovu dobu pamatují. Walesa zase zvítězil mezi mladými. Podpořily ho také bohatší vrstvy obyvatelstva.

"Většina Poláků si také myslí, že v komunistických dobách měli lidé více času pro sebe, měli více přátel, cítili se bezpečněji a také ve veřejném životě bylo tehdy méně lží," napsal list. Podle něj nyní ve veřejném životě převažuje lež.

Průzkum ovšem přiznal jeden klad i Polsku po roce 1989: Poláci se cítí svobodněji.

Anketa

Měli jste se za komunismu lépe?
ANO
37,7 %
NE
38,4 %
Nedokážu věc posoudit
10,3 %
Tu dobu si nepamatuji
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám