Hlavní obsah

Podobný scénář jako v Polsku nevylučuje ani Slovensko

Pokud bude Rusko útočit na Ukrajinu, není vyloučeno, že podobný incident, jaký se odehrál v Polsku, se může stát i na Slovensku. Ve středu to řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministři obrany ČR a Slovenska Jana Černochová a Jaroslav Naď

Článek

„Riziko, že se podobný incident stane, tady stále existuje a bude existovat, pokud bude Rusko ve válce s Ukrajinou, protože jsme také sousedící země,“ řekl Naď.

Podle ministra obrany je nevyhnutelné, aby Rusko ukončilo „nesmyslné útočení“ na Ukrajinu.

S konečným hodnocením incidentu v Polsku si chce Slovensko počkat. „Musíme počkat, s čím přijdou Poláci,“ konstatoval Naď.

Slovenský premiér Eduard Heger (OLaNO) zdůraznil, že za pomoci NATO je slovenský vzdušný prostor chráněný víc než kdykoli předtím. „Naše systémy jsou plně v pohotovosti, takže chráníme bezpečnost občanů Slovenské republiky,“ dodal předseda slovenské vlády.

Ministr obrany Naď upřesnil, že na území Slovenska jsou umístěné například systémy protiraketové obrany Patriot na západním, středním i východním Slovensku. Situaci ve slovenském vzdušném prostoru sledují také různé monitorovací zařízení, včetně dronů.

Slyšeli jsme ránu, ale nevěděli jsme, co se stalo, říkají lidé z Przewodówa

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám