Hlavní obsah

Pod hrozbou masivního odchodu lékařů žádá Slovensko o pomoc sousedy. Ostuda, reagují odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Eduard Heger požádal ve čtvrtek své partnery z visegrádské čtyřky o pomoc při zabezpečení zdravotní péče v případě, že přes 2000 slovenských lékařů začátkem prosince odejde ze slovenských nemocnic. Šéf lékařských odborářů Peter Visolajský to označil za „ostudné chování“.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Poukázal na to, že premiér navzdory žádostem lékařů přes rok a půl neřešil zhoršující se situaci v nemocnicích. „Hegerova žádost o výpomoc zemí, které si na rozdíl od slovenské vlády včas uvědomily vážnost situace ve svých zdravotních systémech a díky řešení problémů stabilizovaly své zdravotnictví, je pro Slovensko zahanbující,“ nechal se slyšet Visolajský.

Čeští odboráři: Kolegy nepodrazíme

Slovenští odboráři zveřejnili rovněž dopis českých kolegů, kteří reagovali na Hegerovu žádost. Podle Martina Engela je možná pomoc vzhledem k personální krizi v českém zdravotnictví pouze iluzorní. Konstatoval rovněž, že čeští lékaři nepodrazí své slovenské kolegy.

Na summitu v Košicích požádal Heger premiéry Česka, Polska a Maďarska o pomoc ve zdravotnictví. Premiéři sousedních zemí pomoc přislíbili a umožní také hospitalizace v pohraničí pro slovenské pacienty.

Slovensko připravuje nouzový stav, příští týden hrozí odchod 2000 lékařů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám