Hlavní obsah

Počet hladových dětí v Iráku se podle OSN zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/BAGDÁD

V Iráku se po invazi spojenců dramaticky zvýšil počet dětí, které nemají dostatek jídla. Uvádí to zpráva Organizace společnosti národů (OSN) zveřejněná ve čtvrtek. Každý den podle ní zemře na Zemi kvůli nedostatku jídla 17 tisíc dětí.

Článek

Dokument tvrdí, že v Iráku trpí podvýživou téměř osm procent populace mladší pěti let. Statistiky přitom ukazují, že v době režimu Saddáma Husajna strádala zhruba čtyři procenta.

Specialista OSN Jean Ziegler zhodnotil situaci jako stále se zhoršující. Podle něj lze vysledovat jasné souvislosti mezi invazí spojenců a zvýšení podvýživy u dětské populace.

Ziegler dále uvedl, že vlády jednotlivých zemí by měly respektovat právo lidí na dostatek potravy - měly by přestat s aktivitami, jež přinášejí strádání pro obyvatele žijící za jejich hranicemi. Spojené státy, jimiž byla podle novinářů poznámka určena, podle BBC na výtku zatím nereagovaly.

Bohatý svět opomíjí hladové

Zpráva byla vypracována u příležitosti shromáždění Komise pro lidská práva při OSN v Ženevě. Upozorňuje také na kritickou situaci dětí v KLDR a súdánské provincii Dárfúr. Ziegler dále obvinil severokorejské úřady, že humanitární pomoc nepřerozdělují spravedlivě.

Každý den zemřel na Zemi 17 tisíc dětí hlady nebo na nemoci přímo související s podvýživou. Tragické statistiky se přitom spíše zhoršují, a to i přesto že svět v průměru stále bohatne. Zpráva OSN tuto situaci označuje za skandální. "Ticho nad dennodenním masakrem vyvolaným hladem je formou vraždy," konstatoval Ziegler.

Související články

Súdánský Dárfúr ohrožují mraky sarančat

Humanitární katastrofu v súdánském Dárfúru, jenž je sužován etnickým a náboženským konfliktem, mohou ještě prohloubit sarančata. Do oblasti, kde trpí hladem...

Výběr článků

Načítám