Hlavní obsah

Po zabití izraelského páru hrozí premiér Šaron odvetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Izraelský manželský pár zastřelila v noci na neděli skupina ozbrojených Palestinců. K útoku u hraničního přechodu Kisufim do pásma Gazy, při němž byli další čtyři lidé zraněni, se přihlásili Brigády mučedníků od al-Aksá, Islámský džihád a Výbory lidového odporu. Izraelští vojáci útočníky pronásledovali a dva zabili.

Článek

K útoku došlo během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezy Riceové, která v neděli odletěla. Apelovala na Izrael, aby po plánovaném stažení z Gazy pásmo neizoloval. Současně ocenila palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, že se snaží zasahovat proti militantním ozbrojeným skupinám Palestinců, ale že by měl své úsilí zvýšit. [celá zpráva]

 Její snaha o prohloubení kontaktu mezi oběma stranami zřejmě vyzní naprázdno, radikální hnutí dala tímto činem najevo, že půjdou svou cestou.

Za smrt dvou Izraelců pohrozil izraelský premiér Ariel Šaron na nedělním zasedání vlády "novým druhem odvety" vojenského charakteru. "Sdělil jsem americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, že budeme reagovat jinou formou, která bude součástí velmi tvrdých opatření, jak při stahování z pásma Gazy, tak po jeho evakuaci, jestliže budou teroristické útoky pokračovat." Neupřesnil, o jaký typ opatření by mělo jít.

"Izrael nebude vůči terorismu rezignovat. Vysvětlil jsem americké ministryni zahraničí, že byly vydány instrukce a že izraelská armáda bude na terorismus rozhodně reagovat," dodal.

Mluvčí izraelské armády oznámil, že po útoku armáda rozdělila pásmo Gazy na dvě části a nepovoluje palestinským řidičům cestovat ze severu na jih a naopak.Izrael již minulý týden pohrozil rozsáhlou operací v pásmu Gazy a rozmístil armádní transportéry před vstupem do pásma, aby zabránil ostřelování Izraele.

Zadržen sebevražedný atentátník

Ještě před útokem v sobotu večer zadržela izraelská armáda sebevražedného atentátníka. Osmnáctiletý Palestinec z uprchlického tábora Džabálija v pásmu Gazy měl na těle pětikilogramový pásem s výbušninami,. Dopaden byl v polích na izraelském území. Při výslechu se ukázalo, že chtěl zaútočit v Tel Avivu. Policie poté zatkla v městě Jaffa jeho komplice.

Podle izraelských bezpečnostních zdrojů byl atentátník členem Brigád mučedníků od Al-Aksá, spojených s palestinským vládním hnutím Fatah; jejich vedení toto tvrzení však popřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám