Hlavní obsah

„Plynařský Gerd“ musí zůstat venku. Němečtí sociální demokraté nepozvali Schrödera na sjezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí sociální demokraté (SPD) nemohou svému bývalému předsedovi a spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi zapomenout jeho vazby na šéfa Kremlu Vladimira Putina i to, že po ruské invazi na Ukrajinu odmítal opustit dozorčí rady ruských energetických podniků. Když se jim nepodařilo Schrödera vyloučit ze strany, jak to někteří kritici požadovali, tak jej nyní nepozvali na sjezd.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Článek

„Ve Schröderovi už nepoznávám bývalého kancléře a bývalého předsedu strany. Považuji jej za obchodníka, kterému jde jen o vlastní zájmy,“ řekla spolupředsedkyně SPD Saskia Eskenová podle deníku Bild.

List Schrödera označil za plynařského lobbistu a Putinova kamaráda. V článku pak jízlivě poznamenal, že „plynařský Gerd musí zůstat venku“. Sjezd SPD se uskuteční od 8. do 10. prosince.

Na otázku, zda někde ve stranické centrále SPD v Berlíně visí Schröderovy fotografie, Eskenová odpověděla, že tam mají „krásnou sbírku umění, které zdobí“ jejich kanceláře a chodby. „Gerharda Schrödera jsem tam neviděla,“ dodala s tím, že SPD má nyní „důležitější věci na starosti než se bavit o Schröderovi“.

Někdejší kancléř vzbudil nedávno rozruch, když s manželkou navštívil recepci na ruské ambasádě v Berlíně u příležitosti výročí konce druhé světové války. Pozvání na akci přijali i čelní představitelé opoziční Alternativy pro Německo (AfD), označované médii za pravicově populistickou stranu, a také Egon Krenz, jenž v říjnu 1989 vystřídal v roli šéfa východoněmeckých komunistů Ericha Honeckera.

Schröder byl spolkovým kancléřem v letech 1998 až 2005. Stranického sjezdu se naposledy zúčastnil v roce 2017.

Schröderova manželka dostala za účast na ruské recepci v Berlíně okamžitého padáka

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám