Hlavní obsah

Paraguay přesune ambasádu do Jeruzaléma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Asunción

Paraguay koncem května přesune svoje velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovalo izraelské ministerstvo zahraničí a také paraguayská vláda. Paraguay tak půjde ve šlépějích Spojených států a Guatemaly.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská vlajka nad Jeruzalémem, v pozadí Skalní dóm

Článek

„Paraguayský prezident Horacio Cartes plánuje do konce měsíce přijet do Izraele a otevřít velvyslanectví v Jeruzalémě,” uvedl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emanuel Nahšon ve svém prohlášení.

Paraguayský vládní mluvčí uvedl, že Cartes plánuje cestu do Izraele, aby se zúčastnil přesunu velvyslanectví, a to 21. nebo 22. května.

Spojené státy svou ambasádu v Jeruzalémě otevřou 14. května, což je den, na který připadá 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele podle našeho letopočtu. Podle židovského kalendáře oslavil Izrael významné výročí svého vzniku už v dubnu.

Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Svým rozhodnutím přesunout velvyslanectví potěšil Izrael, ale vyvolal kritiku arabského světa i Evropské unie. Palestinská samospráva kvůli tomuto rozhodnutí kontakty s USA od prosince bojkotuje.

Americký Bílým dům v pondělí informoval, že se otevření ambasády nakonec Trump nezúčastní, ačkoli to v předchozích dnech naznačoval. V Jeruzalémě nebude ani ministr zahraničí USA Mike Pompeo, ale jen jeho první náměstek. Bude tam i Trumpova dcera Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám