Hlavní obsah

Palestinci eskalují násilí před schůzkou s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

V noci na úterý zadržela izraelská armáda po prudkých bojích na západním břehu Jordánu na padesát Palestinců, většinou jde o příslušníky militantního Islámského džihádu. Právě ten se přihlásil k odpovědnosti za pondělní útok na auto, při němž byl zabit jeho řidič a zraněn jeden cestující.

Článek

V pondělí také došlo k velkým střetům mezi izraelskými osadníky a Palestinci u Hebronu na západním břehu Jordánu.

Izrael také uvedl, že jednadvacetiletá Palestinka, která byla zadržena na přechodu v pásmu Gazy s výbušninami, se chtěla odpálit v izraelské nemocnici v Beeršebě. Uvedla to v televizním vysílání s tím, že "snila o tom, že se stane mučednicí".

Když byla zadržena, pokusila iniciovat explozi hned na kontrolním přechodu, ale nepodařilo se jí to. Do nemocnice byla pozvána na kontrolu, neboť se tam léčila s popáleninami, která si způsobila při vaření. Také přiznala, že byla naverbována do Brigád mučedníků od al-Aksá, což je ozbrojená složka vládního hnutí Fatáh, v jehož čele stojí předseda palestinských území Mahmúd Abbás.

Schůzka Šarona s Abbásem

V Jeruzalému se v úterý mají sejít izraelský premiér Ariel Šaron a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Měli by ratifikovat smlouvu z února z egyptského Šarm al-Šajchu. Hlavním tématem jejich už druhé schůzky bude zabezpečení evakuace židovských osad z pásma Gazy.

Očekává se, že rozhovory budou obtížné, Palestinci požadují uvolnění režimu na palestinských územích, předání zbylých palestinských měst pod kontrolu palestinských bezpečnostních sil i propuštění dalších Palestinců vězněných v Izraeli.

Abbás ale bude jen obtížně dokazovat, že samospráva je schopna zajistit pořádek a zabránit útokům na Izraelce, které po únorovém setkání osobu politiků dodržovaly palestinské radikální skupiny. Šaron trvá na tom, že samospráva musí radikály odzbrojit. Prohlásil, že podaří-li se zajistit klidnou evakuaci osad, budou moci být obnoveny izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Kvůli palestinskému protiizraelskému povstání jsou čtyři roky přerušeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám