Hlavní obsah

Paksase hájí pouze liberální demokraté

Právo, DPA, hor
VILNIUS

Na obranu litevského prezidenta Rolandase Paksase, jehož chce parlament sesadit z funkce, se postavila pouze Liberálně-demokratická strana. V jejím čele Paksas byl až do svého zvolení prezidentem v lednu letošního roku.

Foto: zdroj - www.ragby.cz
Článek

Poslanci ostatních hlavních parlamentních stran - sociální demokraté a sociální liberálové, tvořící vládní koalici, i opoziční liberálové a konzervativci - podpořili proces zbavení Paksase funkce prezidenta, tzv. impeachment.

Vytvořili již pracovní skupinu, jež má připravit potřebný právní rozklad.

Potřeba tří pětin

Pro úspěch impeachmentu je potřebný souhlas 85 (tří pětin) z celkem 141 poslanců litevského parlamentu. Vůdce sociálních demokratů a premiér Algirdas Brazauskas již v úterý prohlásil, že "existují všechny možnosti k získání potřebných 85 hlasů".

Litevský Sejm (parlament) v úterý uznal za oprávněnou zprávu parlamentní vyšetřovací komise, která Paksase obviňuje z ohrožení bezpečnosti státu, mimo jiné kvůli kontaktům jeho poradců a jeho samého s kriminálními strukturami.

Zpráva konstatuje, že "s ohledem na zvláštní postavení prezidenta, jeho zodpovědnost a jeho roli ve vnitřní a zahraniční politice země představují tato zjištění ohrožení litevské národní bezpečnosti".

Reklama

Související témata:

Související články

V Litvě se chystají odvolávat prezidenta

Litevský prezident Rolandas Paksas se na stycích svých poradců s mafií osobně podílel a představuje tak "hrozbu pro bezpečnost státu". K tomuto závěru dospělo...

Výběr článků

Načítám