Hlavní obsah

Pákistánci zadrželi trojku v al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánské bezpečnostní služby zadržely jednoho z nejvýše postavených vůdců al-Kajdá Abú Farádža al-Libího. V hierarchii teroristické sítě je údajně na třetím místě. Oznámilo to ve středu bez bližších informací ministerstvo informací.

Článek

Lybijec Libí - přezdívaný doktor Taufík - patřil k nejhledanějším mužům v Pákistánu. Je podzřelý z přípravy dvou atentátů na tamního prezidenta Parvíze Mušarafa v prosinci 2003.

Při prvním atentátu zničilo několik bomb most u Islámábádu, přes který těsně předtím projela prezidentská kolona. Nikdo tehdy nebyl zraněn. Při druhém neúspěšném pokusu prakticky na tomtéž místě přišlo o život nejméně 17 osob a další desítky byly zraněny.

Překvapivou zprávu o jeho zadržení sdělil dnes novinářům na tiskové konferenci ministr informací šejk Rašíd Ahmad.  "Je to pro nás velmi významný den," prohlásil, aniž by upřesnil, kde byl zločinec dopaden a kde je nyní vězněn.

Vysoké odměny za jeho dopadení

Pákistánští vyšetřovatelé soudí, že se abú Faradž ocitl na třetím místě v hierarchii al-Kajdá poté, co v březnu 2003 padl do zajetí Chálid šajch Muhammad.

Tamní úřady loni v srpnu zveřejnily jeho jméno mezi šesti nejhledanějšími teroristy, kteří spáchali zločiny na území Pákistánu, a nabídly odměnu 340 tisíc dolarů (asi 7,8 mil. Kč). Spojené státy nabídly milión dolarů (asi 23 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze miny v Kašmíru zabila dvanáct osob

Nejméně dvanáct osob se stalo oběťmi exploze miny v indické části Kašmíru, kterou nastražili islámští separatisté. Mezi mrtvými je jedenáct vojáků a jeden...

Výběr článků

Načítám