Hlavní obsah

Ozbrojenci v Iráku útočí na konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/NADŽAF

Nejméně dva mrtvé a 16 zraněných si vyžádaly exploze minometných granátů, které v neděli v Bagdádu dopadly na místo, kde za přísných bezpečnostních opatření dopoledne začala třídenní národní konference. Předtím byl v metropoli také zabit další americký voják. Prudké boje jsou hlášeny i z Nadžáfu.

Foto: Martin Tlustý

Rákosníčkovo hřiště je v Kralupech situováno v klidové zóně na levém břehu řeky Vltavy hned za nejdelším panelákem z celého sídliště Na Cukrovaru.

Článek

Pět až šest minometných granátů zasáhlo především stanice taxi a autobusu u "zelené zóny" - opevněné a hlídané centrální části Bagdádu, v níž se konference koná a ve které sídlí řada velvyslanectví, hotelů či mezinárodních firem.

Výbuchy otřásly budovou s více jak tisícovkou delegátů konference, kteří byli vyzváni, aby se nepřibližovali k oknům.

První informace s odvoláním na iráckou policii hovořily o tom, že minometný útok na garáže a autobusovou stanici poblíž místa konání konference si vyžádal přibližně deset mrtvých a 15 zraněných.

Násilnosti jsou hlášeny i z jiné části Bagdádu - okolí ulice Haifa. V ní podle svědků propukly střety mezi iráckou policií a neznámými ozbrojenci.

V iráckém Nadžáfu opět zuří boje

V iráckém Nadžáfu se už zase bojuje. Podle svědků se z v blízkosti mauzolea imáma Alího, bašty přívrženců radikálního duchovního Muktady Sadra, ozývá střelba a výbuchy. Patrně tak skončilo příměří uzavřené v pátek, které mělo umožnit jednání mezi Sadrovými milicemi a představiteli iráckých úřadů a koaličních sil o definitivním ukončení bojů.

Tyto rozhovory však v sobotu skončily neúspěchem. Obnovení bojů se po krachu jednání očekávalo. Nadžáfská policie kvůli tomu mimo jiné vyzvala místní i zahraniční novináře k odchodu z města, protože po dnešním poledni místního času (10:00 SELČ) jim prý nebude moci zajistit bezpečnost.

Šéf policie Ghalib Džazajrí také uvedl, že městu možná hrozí i bombový útok vozidlem naloženým výbušninami.

V Nadžáfu v předchozích zhruba deseti dnech přišly při střetech mezi Sadrovými bojovníky a iráckými bezpečnostními silami a koaličními jednotkami o život stovky lidí.

Jednání zkrachovalo

Vyjednávání mezi iráckou vládou a hnutím iráckého radikálního duchovního Muktady Sadra o úplném ukončení bojů v Nadžáfu v sobotu definitivně ztroskotala.

"Je mi velmi líto, že vám musím oznámit, že vynaložené úsilí o mírové vyřešení krize v Nadžáfu neuspělo," prohlásil v sobotu na tiskové konferenci irácký národní bezpečnostní poradce Muvaffak Rúbáí, jehož vláda vedla jednání spolu s koalicí vedenou Spojenými státy. Potvrdil, že vláda se rozhodla obnovit vojenské operace proti Sadrovým milicím.

Sadrův představitel obvinil z ukončení vyjednávání prozatímního iráckého premiéra Ajáda Alávího.

"Musíte vědět, že jsme se s (vládním vyjednávačem) Rúbáíim dohodli na všech bodech, ale Aláví mu pak zavolal a on rozhovory ukončil," řekl Samsím v rozhovoru pro arabskou televizi Al- Džazíra. Vývoj označil za spiknutí, které povede k dalším masakrům a které je namířeno proti vše odpůrcům zahraniční okupace.

Sadr v pátek vyzval iráckou prozatímní vládu, aby odstoupila. Zdůraznil, že zůstane se svými ozbrojenci v Nadžáfu a že bude v případě nedosažení dohody o mírovém řešení krize dále bojovat.

Související témata:

Související články

Stovky mrtvých při bojích v iráckém Nadžafu

Až tři sta stoupenců radikálního iráckého duchovního Muktada Sadry zabili američtí vojáci v uplynulých dvou dnech ve městě Nadžaf. Oznámila to v pátek armáda...

Výběr článků

Načítám