Hlavní obsah

OSN: Polovina obyvatel měst živoří ve slumech

NEW YORK

Šestina světové populace, tedy skoro miliarda lidí, žije ve slumech. Nebudou-li vlády rozpínání chudinských čtvrtí řešit, do roku 2030 se počet jejich obyvatel zdvojnásobí, varuje zpráva OSN zveřejněná Střediskem pro lidská sídla - Habitat (UNCHS). Ve slumech plných násilí a nemocí podle zjištění expertů žije asi polovina obyvatel všech měst.

Foto: Cam Van

MUDr. Imrich Kiss a studentka 3. LF Tran Thu Trang v těhotenské poradně.

Článek

Zpráva Habitat je to vůbec první statistikou zabývající se populací slumů. Chudinské čtvrti obklopují města především v Asii a Africe, kde na rozdíl od Evropy a Ameriky pokračuje masový přesun venkovského obyvatelstva do měst.

V rozvojových zemích jsou slumy domovem téměř 43 procentům městské populace; z toho v subsaharské Africe žije v slumech 72 a v jižní a střední Asii 58 procent obyvatel měst.

Slum - přelidněné místo bez vody a služeb

Zpráva slum definuje jako krajně chudou čtvrť bez základních služeb, přístupu k čisté vodě a se špatně postavenými a přelidněnými přístřešky. Ušetřeny nejsou údajně ani rozvinuté státy, v nichž žije ve slumech 54 miliónů lidí.

"V některých městech rozvojových zemí se slumy tak rozrůstají, že se od nich malé bohaté enklávy musejí oddělovat branami," uvádí zpráva, podle níž v takových čtvrtích žije 554 miliónů Asiatů.

Zbourání slumu nic neřeší

Rozsáhlá zpráva má 310 stran a UNCHS v ní konstatuje, že se svět ani zdaleka neblíží cíli, který si dal před dvěma lety - tedy zlepšit do roku 2020 životní podmínky aspoň 100 miliónům obyvatel chudinských čtvrtí.

Národní i regionální vlády podle studie OSN nedělají vůbec nic, anebo jen velmi málo, aby našly odpovídající ubytování pro nemajetné vrstvy městské populace, jejichž nárůst stále pokračuje. Obyvatelům existujících slumů nejsou věnovány žádné sociální programy, a tak tito lidé přežívají bez vyhlídky na sebemenší zlepšení jejich situace.

Zpráva vládám doporučuje, aby spíše než přesídlování obyvatel slumů prováděly modernizaci chudinských čtvrtí a vytvářely z nich prostředí pro důstojný život. Likvidace slumů by měla začít vymýcením městské chudoby, která stojí na počátku vzniku chudinských čtvrtí. Samotné fyzické odstranění slumů ničemu nepomůže, zdůrazňuje OSN.

Obyvatelé slumů drží spolu

Přes mnoho záporů prý existuje také několik pozitivních stránek slumů - jsou záchytným bodem imigrantů, kteří si nemohou dovolit lepší bydlení. V tamním mnohonárodnostním společenství se údajně snadněji rodí nová umělecká hnutí a přelidněnost vede k solidaritě, v bohatých čtvrtích neznámé.

Anketa

Považujete se za chudé?
ano
36,2 %
ne
63,8 %
Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Reklama

Související články

V EU hrozí chudoba 56 miliónům lidí

V Evropské unii je nezaměstnanost stále velkým problémem a je hlavní příčinou chudoby a vyloučení lidí z běžného společenského života. Hrozba chudoby visí...

Výběr článků

Načítám