Hlavní obsah

Operace London Bridge: Plán k úmrtí Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let. Úmrtí panovníka dá do pohybu řadu věcí, jejichž chod musí proběhnout naprosto bezchybně. A Británie poslední pohřeb panovníka zažila v roce 1952. Tamní administrativa má proto po skonu Alžběty II. připravený plán, který do minuty rozebírá, co se kdy stane a co kdo udělá. Tento plán nese název Operace London Bridge.

Foto: Profimedia.cz

London Bridge (ilustrační foto)

Článek

London Bridge is down, tedy Londýnský most spadl. To je fráze, která byla použita v komunikaci s britskou premiérkou po úmrtí Alžběty II. Do pohybu se nyní dá velké množství věcí.

Den D

Úmrtí panovnice je označováno jako Den D (další dny jsou označovány jako D+1, D+2 atd.).

Během několika hodin po úmrtí panovnice jsou informováni nejdůležitější osoby v zemi. V rámci operace je toto označováno jako kaskáda hovorů.

Mimo nejbližší rodinu byla jako první informována britská premiérka, sekretář kabinetu a nejdůležitější ministři. Plán pak obsahuje podrobné informace, jak a kdy budou informováni další členové vlády a státní zaměstnanci.

Královská rodina následně oznámí plány na královský pohřeb. Očekává se, že dle tradic bude uskutečněn desátý den po úmrtí panovnice.

Následně vydá prohlášení premiérka, ministerstvo obrany po celé zemi zorganizuje čestné salvy. Bude oznámena minuta ticha. Následně se premiérka setká s novým panovníkem, kterým je dle nástupnictví princ Charles. V šest hodin večer pak král Charles promluví k národu.

Den D+1

V deset hodin dopoledne den po královnině smrti zasedne Nástupnická rada, která oficiálně jmenuje prince Charlese novým panovníkem. Jejího jednání se jako diváci zúčastní stovky britských politiků.

Pohřby jako mosty

Pojmenování plánů na pohřby členů královské rodiny má dlouhou tradici. Když v roce 1952 zemřel král Jiří VI., fráze, která byla použita, zněla „Hyde Park Corner“.

Na konci 20. a na začátku 21. století nesou operace pro případy úmrtí jednotlivých členů královské rodiny jména po významných mostech.

Pro případ úmrtí královny matky byla použita operace Tay Bridge, která byla nazkoušena 22 let před jejím úmrtím v roce 2002. Tato operace byla použita pro pohřeb Lady Diany.

V roce 2017 se dostaly na veřejnost plány operací pro pohřeb prince Phillipa, který zemřel v roce 2021 (operace Forth Bridge), pro pohřeb prince Charlese (operace Menai Bridge) a královny Alžběty (operace London Bridge)

Potvrzení Charlese jako nového panovníka bude přečteno v St. James's Palace a na Královské burze. V půl čtvrté odpoledne se nový král setká s premiérem a jeho kabinetem.

Den D+2

Rakev s královniným tělem přijede do Buckinghamského paláce. Jelikož královna zemřela na skotském Balmoralu, spustí se Operace Unicorn (jednorožec). Dočasně bude její tělo uloženo v paláci Hollyroodhouse. Během následujících dvou dnů se bude odehrávat v Edinburghu smuteční procesí a mše

Den D+3

Odpoledne vyrazí král Charles na cestu po Spojeném Království, navštíví skotský parlament a zúčastní se mše v edinburské katedrále St. Gilese.

Den D+4

Král Charles přijede do Severního Irska, kde se rovněž zúčastní mše a přijme kondolence. Začínají zkoušky na operaci Lion (lev), tedy průběh smutečního procesí za rakví z Buckinghamského paláce do paláce Westminsterského.

Královnino tělo bude přivezeno královským vlakem do Londýna. Na stanici St. Pancras tam přijdou rakev pozdravit premiérka a význační politici.

Zemřela Alžběta II.

Zahraniční

Alžběta II., odešla nejdéle vládnoucí britská panovnice

Zahraniční

Den D+5

Proběhne výše zmíněné smuteční procesí. Ve Westimensterském paláci proběhne smuteční mše.

Dny D+6 až D+9

Rakev s tělem královny bude po následující tři dny ležet ve Westminterském paláci. Bude se nacházet na vyvýšeném katafalku a po 23 hodin denně se s královnou bude moci naposledy rozloučit veřejnost. Tato fáze má název operace Feather (peří).

Zároveň začnou přípravy a zkoušky na pohřební procesí.

Před zámkem Balmoral i Buckinghamským palácem se scházejí lidé

Zahraniční

V Den D+7 král Charles přijíždí do Walesu, kde opět přijímá kondolence a účastní se mše.

Jednotlivá ministerstva zatím finišují přípravy na monumentální pohřeb, na který se očekávají stovky nejvyšších politiků z celé planety.

Den D+10

Státní pohřeb se bude konat ve Westminsterském opatství. V pravé poledne bude Británie držet dvě minuty ticha. Pohřební procesí se budou konat v Londýně a ve Windsoru. Po řadě smutečních mší bude královna Alžběta II. pohřbena ve Windsoru v kapli krále Jiřího VI. vedle svého manžela, prince Philipa.

Reklama

Výběr článků

Načítám